Odwracanie macierzy
xyz: Czy istnieją takie A∊M3x4(R), B∊M4x3(R), że macierz A*B jest odwracalna? Czy istnieją
takie, że B*A jest odwracalna? Wskazówka: potraktować A i B jako macierze przekształceń
liniowych.
19 lis 22:42
Maciess: Wskazówka: Spróbuj uzyskać identyczność w dość prymitywny sposób.
19 lis 23:12
xyz: Chyba prosiłbym jednak o jakieś rozpisanie tego. Nie za bardzo rozumiem te macierze. Wiem o co
chodzi w odwracaniu i tak dalej, ale kompletnie nie potrafię się za to zabrać
19 lis 23:16
Maciess: W języku przekształceń liniowych, poszukaj przekształceń z R2, lub R3 które mają rząd dwa. Co
do drugiej częsci to zastanów się co się dzieje z wymiarem po drodze.
19 lis 23:16
xyz: Nie ogarniam tego. Macierz A to macierz przekształcenia z R4 do R3, a następnie macierz B to
macierz przekształcenia z R3 do R4. Czemu w ogóle mają być one nieodwracalne? Nie mam
pomysłu jak to w ogóle rozpisać. Dlatego prosiłbym o rozpisanie tego, gdyż często podpowiedzi
na tym portalu są strasznie niejasne dla osób średnio ogarniających temat
19 lis 23:34
19 lis 23:36
19 lis 23:41
xyz: Skąd wynika zależność:
rank(BA) ≤ min( rank(A), rank(B) ) ?
20 lis 00:30
Maciess: Dowód bez problemu znajdziesz w podręczniku do algebry liniowej albo internecie (
https://www.statlect.com/matrix-algebra/matrix-product-and-rank)
Pamiętaj że mnozenie macierzy macierzy możemy utożsamić ze składaniem przekształceń. Zgodnie z
tym co napisałeś
A − macierz przekształcenia z R
4 do R
3
B − macierz przekształcenia z R
3 do R
4
Więc (AB) jest macierzą przekształcenia z R
3−>R
4−> R
3. Po kolei. Niech x ∊ R
3
(AB)x = A(Bx) − bierzesz wektor z R
3 uderzasz go przekształceniem liniowym i otrzymujesz
wektor z R
4. Czyli poszliśmy o wymiar do góry − potencjalnie nie straciliśmy żadnych
informacji. Uderzając w wektor Bx (odpowiednim) przekształceniem A możemy wrócic do wyjściowej
przestrzeni.
A teraz BA. R
4−>R
3−> R
4. Niech y ∊R
4
(BA)y = B(Ay) Zwróc uwagę że na starcie tracimy informację z wektora y. Funkcja z R
4 w R
3 nie
może być różnowartościowa! Więc nie bedzie istniec funkcja odwrotna.
W skrócie chodzi o to że idąć wymiar do góry moge zachowac informację i je później odtworzyć.
Idąc wymiar w dół jestem skazany na stratę istotnej częsci informacji i nie będę w stanie już
nigdy (jednoznacznie) odtworzyć.
Może teraz nieco jasniej
20 lis 10:59