zbieżność szeregou cauchy
elo: Jak mam lim n −> ∞ = 2n i jak to 2 podniose do ∞ czyli 2∞ to dostaje 0?
19 lis 16:41
xx: ∞
19 lis 16:44
elo: W sensie czy jak podnosze dowolną liczbe do ∞ to nie otrzymuje nic jak bym miał dostać 0. tak
czy nie?
19 lis 16:44
ABC:
nie
są tu możliwe różne przypadki
lim
n→∞ 1
n = 1
lim
n→∞ 2
n =
∞
19 lis 16:48
elo: Dlaczego pytam. Bo mam zadanie o następującej treści: Określ czy szereg ∑ n=1 ∞
(−2)n*n54 jest zbieżny. Jeśli tak to czy jest bezwzględna czy warunkowa zbieżność. No
policzyłem to przez kryterium cauchy'ego
limn−>∞ |n√(−2)n * n54| ( te kreski to wartość bezwzględna) i dalej idzie tak
limn−>∞ n√2n*n54 no i to co mam u góry czyli ten pierwiastek n−tego stopnia z
2n*n5 to to 2n robie 2∞ żeby to uprościć i działać tylko na tym n5. To skoro 2∞ to jest
∞ to ile wynosi to ∞*n5
19 lis 17:17
elo: Jakim kryterium można to policzyć? Próbowałem d'Alamberta ale jakoś nie bardzo moge znaleźć
zastosowanie dla tego przykładu
19 lis 17:41
Aruseq: limn−>∞ n√(−2)n*n5 = limn−>∞ (n√(−2)n * n√n5) = −2*1=−2
19 lis 20:05
Adamm:
n√2nn5 = 2•n√n5
n√n dąży do 1
20 lis 23:53
elo: ok dzięki
21 lis 11:25