Przekształcenia liniowe
Aruseq: Załóżmy, że funkcje liniowe f:R3 −> R4 oraz g: R4 −> R2 spełniają
−2 −2 −5
M(f)stst = ( 0 1 0 ) , M(g)AB = ( 0 2 1 1 )
−1 −1 −1 2 5 0 3
0 1 −1
gdzie A=((1, 0, 1, 0), (0, 1, 1, 1), (0, 1, 1, 0), (1, 1, 1, 1,)), B=((1, −1), (1, 0))
Proszę podać wzór odwzorowania liniowego g ◦ f.
Czy istnieje na to szybszy sposób niż po prostu wyznaczenie kolejno wzoru na przekształcenie f,
później na przekształcenie g i następnie złożenie ich?
18 lis 21:40
Aruseq: ?
18 lis 22:44
ABC:
odwzorowanie liniowe jest jednoznacznie wyznaczone poprzez wartości na wektorach bazowych
z wyjściowej przestrzeni R3
19 lis 00:18
Aruseq: Totalnie nie rozumiem tego co napisał*ś
19 lis 14:32
ABC:
dziwne, oglądając to co piszesz w innych wątkach posądzałem cię o pewien poziom kultury
matematycznej ...
z liniowości odwzorowania powiedzmy H masz w bazie standardowej:
H(x,y,z) =H(x(1,0,0)+y(0,1,0)+z(0,0,1)) =x H(1,0,0)+y H(0,1,0)+z H(0,0,1)
wystarczy że zobaczysz na co zostały 3 wektory bazowe z R3 przeprowadzone i możesz pisać wzór
odwzorowania
19 lis 14:54
Aruseq: Tyle że o ile dobrze rozumiem, to da mi wzór na przekształcenie f
19 lis 16:20
ABC: napisałem dlatego H literkę , że masz zrobić składanie przekształceń
bierzesz (1,0,0) patrzysz gdzie go f wrzuciło do R4 , ładujesz w ten obraz g , wrzuciło do
R2
i tak wszystkie trzy
19 lis 16:26
Aruseq: Okej, już rozumiem. Dzięki wielkie
19 lis 16:43
Aruseq: A jeszcze to:
Dla f i g z poprzedniego zadania (czyli tego wyżej), znaleźć układy równań opisujące
podprzestrzenie liniowe:
im(f)=f(R
3)⊆R
4, ker(g)=g
−1({0}) ⊆ R
4
Tutaj nawet nie rozumiem polecenia
20 lis 18:36
ABC:
kurde jądro i obraz to jest elementarz algebry liniowej, ty masz jakiegoś ćwiczeniowca czy
jesteś samoukiem i eksternistycznie zaliczasz?
bo jeśli masz i nie potrafi tego wytłumaczyć to do dziekanatu zgłosić , niech wymienią , o ile
mają na kogo
20 lis 20:11
Aruseq: Student nas uczy :') O jądrze wspomniał raz po przerobieniu całych macierzy przekształceń, ale
w niczym z tego nie korzystaliśmy
20 lis 20:14
20 lis 20:19