symetria srodkowa
jarzyna: punkt c (−6, 6) jest jednym z wierzchołków trojkąta równoramiennego abc o podstawie AB i polu
36. Wyznacz współrzędne wierzchołków A i B jeśli wiadomo że są one symetryczne względem
początku układu współrzędnych
i w rozwiazaniu z zrodla pewnego jakiegos pisza ze punkty a i b sa symetryczne wzgledem
poczatrku ukladu wiemy ze trojkat abc to trojkat rownoramienny gdzie ramiona to odcinki AC i
BC zatem punkty a i b leża na prostej y=x
i oznaczaja ze a (Xa, Xa) B(−Xa, −Xa) i dalej rozwiazuja
otoz nie rozumiem tego uzasadnienia skad wiadomo ze leza na prostej y = x i skad wiadomo ze i
a i b mozna oznaczyc przeciwnie ale jako te same xa i dla x i dla y
18 lis 19:10
Aruseq: Skoro punkty A i B leżą symetrycznie względem punktu (0, 0), to środkiem odcinka AB jest
właśnie ten punkt.
Skoro trójkąt ABC jest równoramienny, to punkt C leży na symetralnej odcinka AB. Symetralna ta
przechodzi przez punkt (0, 0) i przez punkt (−6, 6), a więc dana jest równaniem y=−x.
Prosta, na której leży bok AB jest prostopadła to tej symetralnej i też przechodzi przez punkt
(0, 0), a więc dana jest równaniem y=x.
W takim wypadku punkt A ma współrzędne (xa, xa) − gdyż leży na prostej y=x. Skoro punkt B
leży symetrycznie względem punktu (0,0), to ma przeciwne współrzędne do A, czyli (−xa, −xa).
18 lis 20:38