Wielomiany parametru
okidok: Dla jakich wartości parametru m równanie ma 4 różne pierwiastki
(m+1)x4 + (m+1)x2 + 4m = 0.
18 lis 10:23
Hajtowy:
Wskazówka:
t=x
2(m+1) dla t>0
Więc...
t
2=...
I jedziesz dalej
18 lis 10:39
Fałszywy 6-latek:
może lepiej klasycznie: t=x2 i to równanie ma mieć 2 różne pierwiastki dodatnie
18 lis 11:35
kerajs: inaczej:
((m+1)x4 + (m+1)x2 + 4m)'x=(m+1)x(3x2+2)
dla m≠−1 jest tylko jedno ekstremum ( minimum dla x=0), więc równanie nigdy nie będzie miało 4
pierwiastków.
18 lis 11:55