zadanie na chłopski łebek
chłop : punkty P(2,5) Q(1, −3) R (−2,1) są środkami boków trojkąta wyznacz współrzędne jego
wierzchołków.
jakos na chlopski rozum najlepiej
17 lis 21:34
er: Niech trójkąt ABC będzie taki, że środek AB to P, środek BC to Q, środek AC to R.
środek odcinka AB to ((xA+xB)/2, (yA+yB)/2)=(2,5)
17 lis 23:03
er: Ułóż podobne równania dla pozostałych i spróbuj rozwiązać.
17 lis 23:04
mat:

→ →
QR=[−3,4] = BP=[2−x
B,5−y
B] ⇒ x
B=5 i y
B=1 B=(5,1)
x
A=2xP−x
B ⇒ x
A= .... i y
A=2y
P−y
B ⇒ y
A=.... A=(−1,9)
x
C= 2x
Q−x
B ⇒ x
C=.. i y
C= 2y
Q− y
B ⇒ y
C=... C(−3,−7)
17 lis 23:48
18 lis 18:58
Aruseq: Odcinek łączący środek dwóch boków trójkąta jest równoległy do trzeciego boku i jego długość
jest równa połowie długości trzeciego boku − stąd ta równość
18 lis 20:49