Oblicz wartość liczbową wyrażenia
NN: Oblicz wartość liczbową wyrażenia a4 b−1, jeżeli loga= 2 i logb= −5
17 lis 21:26
er: a=102
b=10−5
Korzystamy ze wzoru logx y=z ⇔ y=xz
17 lis 23:07
NN: Skąd się wzięło 10?
18 lis 08:22
. :
Zwyczajowo:
log x oznacza log10 x
ln x oznacza loge x
18 lis 09:44
NN: No ale nie ma tu log10x. Nie mogę tego zrozumieć.
18 lis 11:06
. :
Bo zamiast pisać log10x pisze się po prostu log x
I każdy (teoretycznie) rozumie, że ten logarytm ma podstawę 10.
Tak samo nie pisze się loge x tylko po prostu ln x
18 lis 12:29
. :
To tak samo jak masz pierwiastek to piszesz √x a nie 2√x
18 lis 12:30
NN: Wiem na czym to polega , ale nie wiem jak podstawić. Które liczby podstawić pod logx. Nie ma
tu logx jest loga=2 logb=−5
oraz a4 b−1 co mam podstawić?
18 lis 13:30
. :
log a = 2 ⇔ 102 = a
to wynika z definicji logarytmu i przyjętego zapisu samego logarytmu o podstawie 10
18 lis 13:49
NN: Czyli ten log a= 2 to log10x ?
18 lis 13:59
. :
log a = log10 a tak po prostu się pisze logarytm o podstawie 10, tejże 10 się nie pisze
18 lis 15:04
NN: Dobra , a gdy obliczyłem log a i b to co dalej? Co robię z a4 b−1 ?
18 lis 16:14
NN: Obliczyłem dalej:
a=10
2=100
18 lis 20:38
NN: Nie wiem po co te a4 i b−1
18 lis 20:39
Aruseq: No to skoro masz:
a=102
b=10−5
W takim razie:
a4*b−1=(102)4*(10−5)−1=108*105=1013
18 lis 20:41
Aruseq: 1013*
18 lis 20:41
NN: | | 1 | |
Wynik się nie zgadza. W książce mam |
| |
| | 1000 | |
18 lis 20:45
Aruseq: Obliczenia są wykonane poprawnie
18 lis 20:47
NN: | | 1 | |
To będzie |
| czy 1013 ? |
| | 1000 | |
18 lis 20:49
Aruseq: O ile dobrze przepisałeś to, co trzeba policzyć, to będzie to 1013
18 lis 20:53
NN: Tak był błąd a−4b−1
18 lis 20:57
Aruseq: W takim razie odpowiedź to 10−3
18 lis 21:04
18 lis 21:05