równanie logarytmiczne
mberrty: cześć, mam problem z jedną równością logarytmiczną. Bedę wdzieczny za pomoc
log1/2(9) + log4(9) = log1/3(0,125)
17 lis 18:06
chichi:
równość nie zachodzi.
17 lis 18:13
mberrty: tyle widzę chociażby w wolphramie..
17 lis 18:53
chichi:
no a Ty piszesz, że zachodzi więc co ty bredzisz?
17 lis 18:57
Mila:
| | log2(9) | | log2(9) | |
L=log1/2(9)+log4(9)= |
| + |
| = |
| | log2(1/2)) | | log2(4) | |
| | 2log2(3) | | 2log2(3) | |
= |
| + |
| = |
| | −1 | | 2 | |
=−2log
2(3)+log
2(3)=−log
2(3)
| | log2(1/8) | | −3 | | 3 | |
P= |
| = |
| = |
| ≠L |
| | log2(1/3) | | −log2(3) | | log2(3) | |
17 lis 20:28
mberrty: no chodziło żeby sprawdzić czy zachodzi, w porządku mój błąd w tresci polecenia.
Mila, dziękuje
17 lis 20:56