Witam, prosze o pomoc - ciag arytmetyczny.
Michał: Znajdź sume wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych, które są podzielne przez 5 i 7. Bardzo
prosze o pomoc, bo utknalem − mój wynik nie zgadza sie z ksiązkowa odpowiedzia.
Kombinowalem tak: wszystkie liczby naturalne 3cyfrowe − 100, 101...999. Podzielne przez 5 i 7,
więc 105, 210.. 945
a = 105
r = 105
a9 = 945
S = (105 + 945) * 9 calos podzielic przez 2 i wyszlo mi S = 4725, natomias książka twierdzi, że
14105.
Proszę o pomoc, jeśli popełniłem błąd, w którym miejscu? Z góry serdecznie dziękuję!
7 mar 14:10