Oblicz log
NN: | | x3 | |
Oblicz log2 ( |
| ) , jeżeli wiadomo, że log2x6 = 11 i log2a4 = 8 |
| | a2 | |
17 lis 13:45
17 lis 14:22
NN: Prosił bym o obliczenie. Wynik ma być 1,5.
17 lis 15:53
NN: Wynik się zgadza, ale nie wiem jak obliczyć.
17 lis 16:51
mat: Ile wynosi log
2x oraz log
2a na podstawie danych z zadania?
Możesz wyliczyć potem x i a i podstawic
17 lis 17:01
Aruseq: log2x6=11 −−−> 211=x6 −−> 25,5=x3
log2a4=8 −−−−> 28=a4 −−> 24=a2
Zatem:
log2(x3a2) = log2x3−log2a2=5,5−4=1,5
17 lis 17:30
Mila:
1)
x>0
log
2(x
6)=log
2(x
3)
2=2log
2(x
3)
2log
2(x
3)=11
2)
a≠0
log
2(a
4)=log
2(a
2)
2=2log
2(a
2)
2log
2(a
2)=8
log
2(a
2)=4
3)
| | x3 | | 11 | | 3 | |
log2 |
| =log2(x3)−log2(a2}= |
| −4= |
| |
| | a2 | | 2 | | 2 | |
17 lis 17:32
NN: Do: Mila
Skąd się wzięło 11?
17 lis 18:22
Aruseq: Z treści
17 lis 18:33