prawdopodobieństwo talia kart
aga:
Jakie jest prawdopodobieństwo, że w potasowanej talii 52 kart żadne dwa asy
nie znajdują się obok siebie?
Powinno być: omega 52! bo możemy dowolnie przestawiać te karty
w zdarzeniu A: 48! bo możemy przestawiac te karty bez 4 asów,
razy 4! mo mozemy te asy miedzy soba przestawiac,
razy wzór newtona (49 nad 4) bo rezerwujemy 4 miejsca przed/pomiędzy/za pozostałymi kartami,
ale dlaczego akurat 49 a nie 48
17 lis 12:26
wredulus_pospolitus:
1 miejsce przed pierwszą
dokładnie 48−1 = 47 miejsc POMIĘDZY innymi kartami
1 miejsce na końcu
1+ 47 + 1 = 49
17 lis 12:31
wredulus_pospolitus:
inne podejście:
masz 48 kart −−− przed każdą z nich znajduje się jedno potencjalne miejsce dla asa −−> 48
miejsc
ale także znajduje się jedno miejsce za ostatnią kartą −> 1 miejsce
stąd 48 + 1 = 49
17 lis 12:32
aga: a co gdyby dwa asy musiały by stać obok siebie
17 lis 12:44
. :
Powiedzmy że DOKLADNIE dwa asy mają stać obok siebie. Wtedy można tak:
48! <− układamy wszystkie pozostałe karty
| |
<− wybieramy które dwa będą obok siebie (i który będzie przed którym) |
| |
49 <− wybranie miejsca dla tejże pary
| |
<− wybranie pozostałych dwóch miejsc dla asow |
| |
2! Permutujemy te dwa asy
17 lis 14:58