proszę o rozwiązanie
anna: na loterii jest 20 losów wśród których jeden los wygrywa 200zł cztery losy wygrywają po 100zł
i sześć losów wygrywa po 50 zł Pozostałe losy są przegrywające
Jakie jest prawdopodobieństwo tego że kupując cztery losy wygramy dokładnie 300 zł
losy przegrywających jest 20 −1 −4 −6 =9
cztery losy spośród 20 można wybrać
dalej nie wiem jak
16 lis 22:08
kaszojad: losów przegrywających jest 9
cztery losy spośród 20 można wybrać na 4845 sposobów
−pierwsza możliwość jeden los 200zł, jeden los 100zł, jeden przegrywający
−druga możliwość jeden los 200zł, dwa losy 50zł, jeden przegrywający
−trzecia możliwość dwa losy 100zł, dwa losy 50zł
| | 36+135+90 | | 261 | |
prawdopodobieństwo |
| = |
| |
| | 4845 | | 4845 | |
16 lis 22:54
chichi:
a ja idę losuję pierwszy raz wylosowałem 100zł, drugi − 100zł, trzeci − 300zł, a za czwartym
razem niestety się nie udało, ale w sumie to mam 300zł
16 lis 22:57
chichi:
trzeci − 100zł **
16 lis 22:57
kaszojad: chichi jest dobrze zrobione?
16 lis 22:58
chichi:
no przecież z mojego komentarza wynika, że 3 losy o wartości 100zł też wchodzą w grę, a u
Ciebie ten przypadek chyba nie został rozpatrzony?
16 lis 23:00
kaszojad: czyli jeszcze jest jedna możliwość
3 losy po 100zł i jeden przegrywający
czyli prawdopodobieństwo
16 lis 23:03
Mila:
1)
300=200+100+0+0
2)
300=200+50+50+0
3)
300=100+100+100+0
4)
300=100+100+50+50
| | 144+135+36+90 | | 405 | | 81 | | 27 | |
p= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 4845 | | 4845 | | 969 | | 323 | |
16 lis 23:40
anna: dziękuję bardzo
16 lis 23:45