Okręgi
Ewa:

Na rysunku obok mamy: β = 63 stopni i γ = 21 stopni. Oblicz miarę kąta α.
Kąt α to jest ten kąt wklęsły na zewnątrz, nie wiem jak to narysować .
Pomóżcie, nie rozumiem tego
16 lis 17:35
M:
9 sty 08:18
Jolanta: kąty oparte na tym samym łuku sa sobie równe czyli trójkat mający wierzchołek z prawej strony
ma miarę
γ=21 Pozostałe kąty tego trójkąta to β=63 i 1800−(210+630)=960
Teraz pytanie gdzie jest kąt α Jeżeli jest wklęsly to kat kąta pełnego odejmiemy kat trójkata
=960
α=3600−960=2640
9 sty 11:30