Okręgi
Ewa:

Bardzo proszę o wyjaśnienie. Nie rozumiem tego

Na rysunku obok mamy: β = 63 stopni i γ = 21 stopni. Oblicz miarę kąta α.
Kąt α to jest ten kąt wklęsły na zewnątrz, nie wiem jak to narysować
16 lis 17:31
chichi:

|∡ABC| = 180
o − β − γ = 180
o − 63
o − 21
o = 96
o (bo czworokąt ABCD wpisany w okrąg)
α = 360
o − 96
o = 264
o
16 lis 18:45
Mila:
II sposób
|∡ACB|=21o − jako wpisany w okrąg oparty na tym samym łuku co kąt ADB
|∡ABC|=180−(63o+21o)=96o− suma kątów w ΔABC
α=264o
16 lis 23:19
Ewka: A drugie rozwiązanie latwiejsze
16 lis 23:40
chichi:
przepraszam, że pokorciło mnie na te jakże OLIMPIJSKIE rozwiązanie

P. S. super @
Mila
17 lis 15:15
Mariusz:
Nie musisz ironizować zmuszał cię ktoś do odpowiadania
17 lis 16:38
chichi:
to, że nie muszę nie oznacza, że nie mogę. "zmuszał cię ktoś do odpowiadania" − mnie nie, ale
Ciebie chyba już tak. uważam, że mam większe prawo do wypowiadania się w tym wątku niż Ty, bo
chociaż wstawiłem rozwiązanie problemu, a Ty spadłeś z nieba żeby mnie tu umoralniać, że nie
mogę sobie zażartować na forum...
17 lis 17:32