wektor
uran: wektory u i v maja ten sam kierunek gdy
istnieje liczba a taka ze a =/= 0
u = a * v
w zadaniach kiedy udowadniam ze wektory maja ten sam kierunek i sa tam rozne niewiadome
to skad mam wiedziec czy pisac u * a = v czy u = v * a
to ma jakies znaczenie ktory wektore pomnoze przez ta liczbe?
16 lis 15:53
chichi:
wstaw jakieś przykładowe zadanie, jeżeli mają ten sam zwrot to chyba oba tak? więc co za
różnica czy pokażesz, że jeden wektor v przemnożony przez skalar daje nam wektor u, czy na
odwrót. zacznijcie wy myśleć, a nie uczyć się schematów
16 lis 16:28
ABC:
| | 1 | |
nie ma znaczenia bo skoro u*a=v to v* |
| =u |
| | a | |
16 lis 16:28
jc: Przyjęło się pisać: skalar * wektor.
16 lis 20:39
uran: AB = [2−m, 2]
AC = [−m, 3m−2
[−m, 3m−2] = a * [2−m, 2]
m1 = (5 + √13) / 3 m2 = (5− √13) / 3
a jak zrobie na odwrot i pomnoze pierwsze przez a to nie wychodzi
to o co chodzi
16 lis 23:33
uran: i jak licze na odwrot to na odwrot wychodza x i y wiec wychodza inne wyniki i jak to robic zeby
wyszlo dobrze w zadaniu i skad mam wiedziec ktore przez co mnozyc

?
16 lis 23:44
uran: bo zadanie bylo takie
dla jakich wartosci parametru m punkty
A (m −1 , 2)
B(1,4)
C(−1, 3m)
sa wspolliniowe?
16 lis 23:46
Aruseq: Wychodzi jak najbardziej, wychodzą dokładnie te same m
17 lis 00:07
Maciess:

Uzyj wektora B jako odniesienia. Wektora A musi być postaci c*B gdzie c to jakaś liczba
rzeczywista.
[c*1, c*4] = [m−1, 2] Wektory są równe wtedy, kiedy mają identyczne współrzędne.
Porównując drugie współrzędne masz c*4 = 2 i otrzymujesz c= 1/2. Mozemy to podstawic. Mamy
1/2 = m−1
m = 3/2
Do twojego pytania. Mozemy powiedzieć ze to B=d*A
[1,4] = [d(m−1), d*2]
Znów z drugiego wzynaczamy skalar i wychodzi d=2
1=2(m−1)
3/2=m
Więc wynik wychodzi niezależnie od tego ktory wektor skalujesz.
17 lis 10:52
uran: a w tamtym moim zadaniu jak zrobie, tym co podalem polecenie
[−m, 3m−2] = a * [2−m, 2]
a zrobie
a* [−m, 3m−2] = [2−m, 2]
to m mi powinno wyjsc takie samo


?
17 lis 20:26