najlepiej z krótkim wyjaśnieniem
Marian: Krasnoludek chce ułożyć wieżę z klocków o wysokości n cm. Ma on do dyspozycji
zielone klocki o wysokości 1 cm oraz czarne i niebieskie o wysokości 2 cm. Na ile
sposobów krasnoludek może ułożyć wieżę o wysokości n? Zakładamy, że ma on
nieograniczone ilości klocków.
16 lis 10:24
kerajs:
Zakładając że klocki są układane jeden na drugim, powiększając wieżę o 1 lub 2 cm to wystarczy
rozwiązać równanie rekurencyjne:
an=an−1+an−2 gdzie a1=1 oraz a2=2.
16 lis 12:06