zadanie z równaniem
Ola: Jacek jest o cztery lata młodszy od swojego brata Bartka, a ich mama ma dwa razy więcej lat niż
chłopcy razem. Cztery lata temu mama miała trzy razy więcej lat, niż mieli wtedy jej synowie
razem. Ile lat ma każde z nich ? .
15 lis 22:06
kerajs:
12; 8; 40
15 lis 22:10
Ola: A jak to rozwiązać? układem równań?
15 lis 22:12
Jola:
1/ B=J+4
2/ M=2(J+B)
3/ M−4=3(J+B−8)
z 2/ i 3/ 2J+2B−4= 3J+3B−24 ⇒ 4/ J+B=20
z 1/ i 4/ J+J+4=20 ⇒ J=8 to B=12 i M= 2*8+2*12 =40
15 lis 23:39
chichi:
bez 3 zmiennych:
Teraz: B: x J: x − 4 M: 2(x + x − 4) = 2(2x − 4)
Przed 4 latami: B: x − 4 J: x − 8 M: 2(2x − 4) − 4
3(x − 4 + x − 8) = 2(2x − 4) − 4 ⇔ x = 12
zatem: B: 12 J: 8 M: 40
16 lis 00:31