zadanie od etrapeza
beniu47: hej, czy potrafi ktoś obliczyć taką pochodną?
y=x
2*2x*sinx
Poprawny wynik to y'= 2x*2
x*sinx+x
2*2
x*ln2sinx+x
2*2
x*cosx
Z góry dzięki za pomoc!
15 lis 15:15
wredulus_pospolitus:
jak już to:
y = x
2*2
x*sinx skoro taki wynik wychodzi
i co właściwie chcesz żebyśmy zrobili

masz tutaj pochodną iloczynu trzech funkcji
f = g*h*v
f' = g' *h*v + g* h' *v + g*h* v'
15 lis 15:37
wredulus_pospolitus:
i dokładnie to masz w wyniku ... nic więcej (żadnych ukrytych rzeczy) tutaj nie ma
15 lis 15:38
beniu47: z Twojego wzoru na pochodną wychodzi od razu, ja próbowałem z tego zrobić pochodną z dwóch
funkcji x2*2xsinx i mi nie wychodziło, brakowało mi w ostatnim dodawaniu x2
15 lis 21:28
chichi:
f(x) = (x
22
x)sin(x)
f'(x) = (2x2
x + x
2ln(2)2
x)sin(x) + (x
22
x)cos(x)
uprość i masz
15 lis 21:31
beniu47: ale czy da się to zrobić przez iloczyn tych dwóch funkcji (x
2)(2
xsinx)? cały czas staram się
to zrobić,
ale wychodzi mi błędny wynik: 2x2
xsinx+x
22
xln2sinx+2
xcosx.
ciągle w ostatnim dodawaniu brakuje x
2
15 lis 21:47
chichi:
f'(x) = 2x(2xsin(x)) + x2(ln(2)2xsin(x) + 2xcos(x))
15 lis 21:50
chichi:
mnożysz tylko pierwszy składnik pochodnej przez x2, a to powinno przemnożone przez całą
pochodną tego iloczynu dwóch funkcji...
15 lis 21:51