Rozwiąż równanie AT A(X + E) = B z niewiadomą macierzą X
Chill: 6. Rozwiąż równanie AT A(X + E) = B z niewiadomą macierzą X gdzie,
AT= {2 1 −1
1 0 −1}
B = {3 −3
−1 0}
14 lis 22:29
wredulus_pospolitus:
a czym jest macierz E
14 lis 23:10
wredulus_pospolitus:
ATA(X+E) = B
1. Obliczasz AT * A = .... (oznaczmy to jako C)
następnie mamy:
C(X+E) = B
X+E = C−1B
X = C−1B − E
14 lis 23:12
Chill: Macierz E to macierz jednostkowa
14 lis 23:22
Chill: Chodziło mi o bardziej dokładne rozwiązanie, do takiego X = (...) już doszedłem sam
14 lis 23:24
wredulus_pospolitus:
może dla Ciebie ... dla mnie macierz jednostkowa jest oznaczana literą I
14 lis 23:27
wredulus_pospolitus:
no to jak masz taką formę ... to liczysz ... jak chcesz sprawdzić swoje obliczenia −−− to je
pokaż ... sprawdzę.
Na pewno sam nie będę tego liczył o tej porze − nie chce mi się
14 lis 23:28
Chill: Skoro nie chce ci się liczyć to po co odpowiadasz na zadanie, nie bez powodu wstawiam post na
forum
z prośbą o pomoc xD
14 lis 23:32
wredulus_pospolitus:
posługując się kalkulatorem (wujek google się kłania) macierzy wyszło mi:
sprawdziłem −−− pasuje
14 lis 23:32
wredulus_pospolitus:
Pomoc? Od kiedy danie rozwiązania jest 'pomocą' ?
Zresztą − gdzie w treści postu napisałeś, że prosisz o podane rozwiązania X ... bo (i tu
podajesz powód) ?
Wrzucasz zadanie i czekasz z założonymi rączkami.
Nie wspominając już − że wujek google w raptem 0.34 sekundy podał mi stronkę na której
wszystkie obliczenia można przeprowadzić −−− wystarczy ruszyć główką studencie
14 lis 23:35
Chill: Pomoc? Od kiedy danie rozwiązania jest 'pomocą' ? − Myślałem że dla wszystkich logiczne jest że
rozwiązanie
zadania liczy się z tym że otrzymam pomoc od tego użytkownika,
jednak jak widać dla niektórych normików jest to nie zrozumiałe.
Wrzucasz zadanie i czekasz z założonymi rączkami. − Mniej więcej tak,
tylko w tym celu wrzuciłem to zadanie
Nie wspominając już − że wujek google w raptem 0.34 sekundy podał mi stronkę na której
wszystkie obliczenia można przeprowadzić −−− wystarczy ruszyć główką studencie
Co mi z automatycznego obliczenia tego równania, skoro chce się nauczyć z dokładnego przykładu
kogoś kto potrafi to po prostu rozwiązać i napisać w jaki sposób to zrobił. Myślę że logiczne
myślenie
nie należy do twoich mocnych stron.
Dziękuje za opinie, lecz nie wezmę sobie jej do serca
14 lis 23:43
wredulus_pospolitus:
"Co mi z automatycznego obliczenia tego równania, skoro chce się nauczyć z dokładnego przykładu
kogoś kto potrafi to po prostu rozwiązać i napisać w jaki sposób to zrobił."
Skoro sam doszedłeś (wątpię) do postaci równania: X = C−1B − E
To jedyne co pozostaje to wykonać operacje mnożenia i odejmowania. Jeżeli z tym masz problem
... no to masz problem.
Gdybyś wujka google zatrudnił to byś zobaczył, że kalkulator który poda pozwala Ci sprawdzić
wyniki kolejnych etapów. Dzięki czemu możesz sprawdzić czy prawidłowo liczysz.
Masz wszystko co potrzebne na wyciągnięcie ręki, a i tak jedyne na co czekasz, to że ktoś Ci na
srebrnej tacy da obliczenia i jeszcze będzie Ciebie błagał oto, abyś łaskawie na to spojrzał.
Tragedia, szczęśliwie jesteś w niżu demograficznym, więc pewnie na 3.0 się jakoś
prześlizgniesz.
14 lis 23:55
chichi:
szkoda Twoich nerowów @
wredulus
15 lis 00:27