rzucono 10 razy symetryczną kostką
aga:
Rzucono 10 razy symetryczną kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
1) otrzymaliśmy 5 oczek dokładnie 3 razy
2) otrzymaliśmy 6 oczek co najmniej 2 razy,
3) w pierwszym rzucie otrzymaliśmy szóstkę, jeżeli wiadomo, że w następnych 9 rzutach
otrzymano szóstki,
4) w pierwszym rzucie otrzymaliśmy szóstkę, jeżeli wiadomo, że łącznie otrzymano 3 szóstki?
Prosiłabym o jakeś krótkie wyjaśnienie. Z czego powinnam tu skorzystać
14 lis 21:12
wredulus_pospolitus:
(1) schemat Bernoulliego się kłania
(2) w sumie także schemat Bernoulliego (najlepiej z przeciwnego policzyć ... czyli gdy nie
wypadła w ogóle bądź tylko raz)
| | 1 | |
(3) |
| rzuty są niezależne |
| | 6 | |
| | P(X9 = 2) | |
(4) dwukrotnie schemat Bernoulliego |
| = .... |
| | P(X10 = 3) | |
14 lis 21:17