obszar plaszczyzny
szlachetny kamien:

chodzi o obszar mniej wiecej zaznaczony na granatowo
S (4,2)
a punkt nie okreslony dokladnie na zdjeciu
B 4,0
oa i ob sa styczne do okregu
moge dodac bo ciezko odczytac z rysunku ze ta gorna funkcja to y = 4/3 x mozna to policzyc z
obrazku dokladnego ktory mi ciezko tu zaznaczyc
a dolna no chyba y = 0
jak podac uklad nierownosci ktory opisze ten podzbior plaszczyzny
14 lis 20:46
wredulus_pospolitus:

Pole niebieskiego trójkąta policzysz ... górny trójkąt ma dokładnie takie samo pole.
tgα = 2 −−−> α =

Tablice trygonometryczne się kłaniają.
teraz należy policzyć pole wycinka okręgu o kącie 2α i promieniu okręgu r=2, czyli
| | 2α | |
Pwycinka = |
| *4π = ... |
| | 360 | |
Odejmujesz to od pola tychże dwóch trójkątów ... i gotowe
14 lis 21:22
chichi:
pytanie było takie, ale słowo "podać" należałoby zastąpić słowem "opisać"
"jak podac uklad nierownosci ktory opisze ten podzbior plaszczyzny"
14 lis 21:26
. :
Toc ja przeważnie nie czytam zbyt uważnie treści

To ja bym takie nierówności:
P < 2* pole niebieskiegobtrojkata
P > 2* pole niebieskiego trójkąta − 2π
14 lis 21:31
brylant:
| ⎧ | y≥0 | |
| ⎨ | −4x+3y≥0 |
|
| ⎩ | (x−4)2+(y−2)2≥0 | |
14 lis 21:38
brylant:
Poprawiam drugi zapis
−4x+3y≤0
14 lis 21:40
chichi:
(x − 4)
2 + (y − 2)
2 ≥ 0 ta nierówność jest zawsze prawdziwa, nawet gdy poprawnie zapiszesz
promień i tak nie opisze ten układ szukanego obszaru
14 lis 21:42
brylant:
14 lis 21:48
brylant:
Miało być

(x−4)
2+(y−2)
2≥4
14 lis 21:48
chichi:
zaznaczyłeś to co chciałeś, a nie co rzeczywiście opisuje. ten układ opisuje również obszar
między prostymi i z "prawej strony" tego okręgu...
14 lis 21:51
brylant:
Raaaaaaaaaaaaaaaaaaacja
14 lis 21:54
brylant:
dorzucić jeszcze x≤4
14 lis 21:58
chichi:

wtedy dojdzie Ci ten czerwony obszar, należy napisać równanie prostej przechodzącej przez te
punkty styczności (niebieskie) i wziąć obszar pod nią
14 lis 22:17
brylant:
No tak

to idę spać
14 lis 22:18
chichi:
dobrej nocy
14 lis 22:33
Szlachetny kamien: To co ma być ostatecznie i jest ktoś w stanie wytłumaczyć które element usuwa ten obszar po
prawej obok koła?
15 lis 22:07
chichi:
ten obszar opisuje taki układ równań

{ (x − 4)
2 + (y − 2)
2 ≥ 4
{ y ≥ 0
{ y ≤ (4/3)x
{ y ≤ −2x + 8
15 lis 22:48
Szlachetny kamien: A jest ktos w stanie wytłumaczyć wystąpienia każdego townaniat? Bo nie rozumiem wszystkiego tu
15 lis 23:12