Kangur matematyczny 2022
kaszojad: W siedmiu parkach mieszkają 2022 kangury i pewna liczba koali. W każdym parku liczba kangurów
jest równa łącznej liczbie koali mieszkających w pozostałych parkach. Ile koali łącznie
mieszka w tych siedmiu parkach?
A) 288 B) 337 C) 576 D) 674 E) 2022
Jak to zrobić?
Pozdrawiam
14 lis 19:09
wredulus_pospolitus:
oznaczmy:
ki −−−− tyle kangurów mieszka w i'tym parku
xi −−−− tyle koali mieszka w i'tym parku
wiemy, że:
k1 + k2 + k3 + k4 + k5 = 2022
oraz
k1 = x2 + x3 + x4 + x5
k2 = x1 + x3 + x4 + x5
k3 = x1 + x2 + x4 + x5
k4 = x1 + x2 + x3 + x5
k5 = x1 + x2 + x3 + x4
dodajemy stronami te pięć równań i mamy:
k1+k2+k3+k4+k5 = 4(x1 + x2 + x3 + x4 + x5)
dokończ samodzielnie
14 lis 19:15
chichi:
a jak się zmienia wskaźnik i skoro parków jest 7?
14 lis 19:17
Fałszywy 6-latek:
tylko że parków było siedem , ale idea ok
14 lis 19:18
wredulus_pospolitus:
no to niech przerobi na siedem parków

nie będę tego rozpisywał
14 lis 19:19
kaszojad: dzięki za pomoc, dam jakoś radę
14 lis 19:20
Mila:
odp. B
14 lis 22:42