matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
równanie trygonometryczne
Paweł:
Suma rozwiązań równania cos(πx +π/3) = 1/2 należących do przedziału <0;4> wynosi poproszę o pomoc
14 lis 18:41
Mila:
x∊<0,4> cos(πx +π/3) = 1/2
π
π
(πx +π/3)=
+2kπ lub (πx +π/3)=2π−
+2kπ /:π
3
3
1
1
1
5
x+
=
+2k lub x+
=
+2k
3
3
3
3
4
x=2k lub x=
+2k
3
k=0
4
x=0 lub x=
3
k=1
4
10
x=2 lub x=2+
=
3
3
k=2
4
x=4 lub x=4+
∉<0,4>
3
sumuj
14 lis 19:56