Zadanie przygotowujące do matury część 1
NN: Witam, mam zadania przygotowujące do matury i nie rozumiem:
1. Dana jest liczba a = 220 / 217 +215 . Znajdź liczbę naturalną n, dla której
spełniony jest warunek n−1 < a ≤ n.
14 lis 13:56
Maciess: a to jakaś liczba, która niekoniecznie jest liczba naturalną. Może łatwiej będzie o tym myśleć
jeśli na chwile przyjemiemy a =
√3.
Chcemy znaleźć takie dwie kolejne liczby naturalne, żeby nasz pierwiastek był pomiędzy nimi.
Inaczej mówiąc szukamy jakiegoś prostego oszacowania z góry i z dołu. Dla
√3 mamy n=2,
ponieważ
2−1 = 1 <
√3 < 2.
Teraz jaśniej?
14 lis 14:15
NN: Nie rozumiem dlaczego dla √3 mamy n=2
14 lis 14:23
Saizou :
1 < √3 ≈ 1,7 < 2, zgodnie z warunkiem
n−1 < a < n mamy, że n = 2
14 lis 14:47
chichi:
√1 = 1 < √2 < √3 < √4 = 2
14 lis 14:53
NN: Nie rozumiem nie da się prościej?
Najpierw
√3 = 2 , a potem
√3 ≈ 1,7

W książce mam wynik n=7
Nie kapuję.
14 lis 15:16
chichi:
to był czysty przykład, ale Ty nie rozumiesz... więc liczymy:
| | 220 | | 220 | | 25 | | 32 | |
a = |
| = |
| = |
| = |
| = 6.4 |
| | 217 + 215 | | 215(22 + 1) | | 5 | | 5 | |
n − 1 < 6.4 ≤ n − stąd już widać, że dla n = 7 mamy prawdziwy ciąg nierówności:
6 < 6.4 ≤ 7 i tyle
14 lis 15:19
NN: A w drugim ułamku skąd się wzięło (22 +1) i co to jest n? Pytam, bo nie wiem z skąd to
się bierze.
14 lis 15:33
chichi:
przeciez każdy krok zapisałem, zabrane zostało 2
15 przed nawias, działania na potęgach się
kłaniają. A jaka jest najmniejsza liczba naturalna większą od 6.4? no 7, wstawiasz do
nierówności i sprawdzasz, że spełnia warunki
14 lis 15:35
NN: Dobra dziękuję.
14 lis 15:50