Warunek konieczny i wystarczajacy
Jasiek: Mam pewne wyrażenie
A∪B⊂A
Potrzebuję wymyślić warunek wystarczający i warunek koniczny aby ta relacja była prawdziwa.
Mój pomysł:
Warunek konieczny: B=A
Warunek wystarczający: B⊂A
Czy tyle wystarczy, czy wymyślanie warunków koniecznych i wystarczających wymaga jakiego
dodatkowego zapisu matematycznego, kwantyfikatorów, czy stwierdzen typu" weźmy dowolny x..."?
14 lis 13:13
Jasiek: ^^^^
wystarczający B=A
konieczny B⊂A ****
14 lis 13:14
wredulus_pospolitus:
Jasiek −−−−> A ⊆ A u B dla dowolnych zbiorów ... związku z tym A u B
⊄ A dla dowolnych
zbiorów
14 lis 18:10
wredulus_pospolitus: te warunki co podałeś są 'z dupy wzięte'
14 lis 18:10
Fałszywy 6-latek:
nie słuchaj wredulusa
zapomniał on że zaprzeczeniem ogólnego kwantyfikatora jest szczególny
ale pokaż dowody dla warunku koniecznego i wystarczającego
14 lis 18:31
wredulus_pospolitus:
Fałszywy −−− a niby kiedy to będzie spełnione?
I wskaż mi proszę − jakie niby zbiory spełniają warunek konieczny i wystarczający?
Te co spełniają wystarczający, nie spełniają koniecznego.
14 lis 18:52
Fałszywy 6-latek:
wredulus będzie spełnione gdy np A={1,2,3} B={1,2}
kolega Jasiek uważa że prawdziwe jest twierdzenie
B=A ⇒A∪B⊂A
i ja się z nim zgadzam , ale mini dowód w stylu
niech B=A , wtedy A∪B=A∪A=A⊂A musi być , podobnie ten drugi
14 lis 19:00
wredulus_pospolitus:
tak ... zbiór (AuB)
⊂ A

To może zanim pójdziemy dalej ... fałszywy oraz autor −−− napiszcie co oznacza oznaczenie:
" ⊂ " i czym się różni od oznaczeni " ⊆ "
14 lis 19:05
Fałszywy 6-latek:
ja uważam ⊂ za zwykłe zawieranie , czyli może być właściwe lub niewłaściwe i sądzę że autor
tematu podobnie
14 lis 19:14
chichi:
ja uważam jak @
wredulus podzbiór właściwy, a niewłaściwy to co innego i są dwa różne znaki
inkluzji
14 lis 19:16
wredulus_pospolitus:
więc w takim razie ... jest to kwestia oznaczeń ... bo dla mnie ⊂ i ⊆ są dwoma różnymi
oznaczeniami i znaczą z goła co innego

Jeżeli jednak przyjmiemy że ⊂ to de facto ⊆ to wtedy jasne ... dane wyrażenie ma rację
bytu.
Jednak warunek konieczny jest z dupy wzięty.
14 lis 19:18
Fałszywy 6-latek:
dlaczego z dupy wzięty?
uważasz że zdanie ( niech będzie w waszej notacji)
A∪B⊆A ⇒B⊆A jest fałszywe?
skoro suma jest gdzieś zawarta , to każdy składnik sumy też tam jest zawarty
14 lis 19:23
wredulus_pospolitus:
warunek konieczny jaki podał to A = B
Warunek konieczny ma to do siebie, że musi być BEZWZGLĘDNIE spełniony przez każdy element
należący do zbioru odpowiedzi.
Innymi słowy −−− jeżeli nie jest spełniony warunek konieczny (czyli jeżeli A ≠ B) to dane
wyrażenie (AuB ⊆ A) nie będzie spełnione.
Co jest bzdurą −−−> patrz chociażby Twój przykład ... przecież tam zbiory A i B nie spełniają
warunku koniecznego ... a samo wyrażenie ma sens.
I dlatego właśnie, warunek konieczny jest wzięty z dupy
14 lis 19:28
14 lis 19:31
Fałszywy 6-latek:
aha żeby było jasne, on o 13:14 się poprawił , i ja odnoszę się do tych warunków
14 lis 19:32