Zbadaj prawdziwość
Pablo: 1)Który zapis jest poprawny {∅}∈P(∅) czy ∅∈P(∅)?
2)Niech A∪B=∅.
czy P(A)∪P(B)=∅?
3)Niech A∪B=∅.
czy P(A)∩P(B)=∅?
14 lis 11:03
kerajs:
A czym jest P() ?
Jeśli P() to prawdopodobieństwo to tylko założenia w 2) i 3) mają poprawny zapis.
14 lis 11:41
ite:
pewnie to kartkówka ze zbiorów potęgowych,
w tym edytorze jest osobny symbol dla oznaczenia ich ℙ
14 lis 12:02
Pablo: P − zbiór potęgowy
14 lis 12:25
Maciess: Zbiór potęgowy to zbiór wszystkich podzbiorów danego zbioru. Każdy zbiór potęgowy zawiera
przynajmniej jeden element − zbiór pusty.(co odpowiada na pytanie 2 i 3).
Do 1. Uzyj definicji. Czy {∅} ⊂ ∅ ?
14 lis 12:32
Pablo: 1 już zrozumialem natomiast nie jestem przekonany co do 2) i 3), bo idąc tokiem rozumowania ze
jesli P(A)={∅}=P(B), to P(A)∪P(B) nie powinno równać się {∅} zamiast ∅?
14 lis 12:49
Pablo: Dziękuję za wytłumaczenie Maciess
14 lis 13:04
Maciess: 12:49 − dokładnie o to chodziło.
14 lis 14:07