siema prosze o pomoc z zadankiem mialem pomysl zeby przyrownac 1=<x^2-4x+5<=1
reck: cos(x−2)=x2−4x+5
14 lis 00:05
ABC:
to zadanie z metod numerycznych?
14 lis 00:15
reck: nie wiem za bardzo co to jest, zadanie ze zbioru kielbasy
14 lis 00:36
chichi:
−1 ≤ cos(x − 2) ≤ 1 oraz x
2 − 4x + 5 ≥ 1, zatem jeśli równość miałaby zachodzić, to wtedy i
tylko wtedy, gdy obie te wyrażenia przyjmą wartość równą 1
14 lis 01:54
mat: cos(x−2) = (x−2)2+1
(x−2)2+1≥1, równość zachodzi gdy x=2
cos(x−2)≤1 równość zachodzi m.in. gdy x=2
wniosek: x=2
14 lis 09:38