sprawdz wartosc logiczna zdania
elob: Zakładając, że zdanie ∼ p ∨ (q ⇒∼ r) jest fałszywe, podaj wartość logiczną zdania
{[∼ r ⇒ (p∨ ∼ q)] ∧ [p ⇒∼ q]} ⇔ (p ∧ q).
wyszlo mi ze wartosc drugiego zdania to falsz ( L =/= P), mam racje?
13 lis 22:12
elob: Jeszcze to: Zakładając, że zdanie p ⇒ (q∨ ∼ r) jest fałszywe, podaj wartość logiczną zdania
[(p∧ ∼ q) ⇒ r] ⇔ [(p ∧ r) ∨ (r ⇒∼ q)].
wyszło mi ze drugie zdanie to prawda
13 lis 22:20
ite:
22:12 fałsz
22:20 prawda
13 lis 22:27
ite:
Jeszcze jedno: jeśli chcesz się tego nauczyć, to nie pisz ( L =/= P).
To wartość zdań (prawdziwe czy fałszywe) połączonych znakiem równoważności ma być taka sama.
Nie chodzi o to, żeby były to te same zdania.
14 lis 12:13