Funkcja odwrotna
Wykladnik13: y=logx 2
Zbadaj dziedzine, odwracalnosc i podaj wzor funkcji odwrotnej do funkcji y.
13 lis 20:58
wredulus_pospolitus:
dla ułatwienia:
i jedziesz dalej
13 lis 21:04
Wykladnik13: Ogolem po przeksztalceniach wyszlo mi, ze x=21\y, czyli D: y≠0
Zatem f−1(x)=21\x
Tak ma wygladac odpowiedź?
14 lis 16:33
wredulus_pospolitus:
odwrotna jest dobrze
ale gdzie zbadałeś odwracalność
14 lis 18:07
Wykladnik13: Najwyrazniej zbyt szybko przyjalem ja za pewnik

...
Jesli dobrze rozumiem musimy udowodnic, ze funkcja jest bijekcja (injekcja i suriekcja
jednoczesnie).
Dla dziedziny x=(0 1)u(1,
∞) funkcja y=log
x 2 jest suriekcja, bo znajdziemy wszystkie
odpowiednie wartosci przeciwdziedziny, ktore przyjmuje dla argumentow.
Natomiast injekcja:
x
1,x
2 ∊Df
Zalozmy, ze f(x1)=f(x2), wtedy:
log
x1 2 = log
x2 2
| logx1 2 | |
| = 0, jesli logx2 2 ≠ 0, a tak jest, bo nie wyszloby nigdy dwa (?...) |
| logx2 2 | |
| | logx1 2 | |
U{logx1 2} |
| = logx1 X2 |
| | logx1 X2 | |
I w sumie nie wiem, co dalej...
14 lis 18:59
Wykladnik13: Tam przy tym "U" chodzilo mi o zamiane podstaw i podwojny ulamek
14 lis 19:01
Wykladnik13: W ogole widze teraz, ze nie umiem tego zrobic, bo w moim rozwiazaniu cos jest ewidentnie zle,
skoro po usunieciu logarytmu eychorzi, ze x2=1, a dziedzina pomija 1
14 lis 19:06
wredulus_pospolitus:
x
1 = x
2 ⇒ f(x
1) = f(x
2)
| | logx1 2 | |
logx1 2 = logx2 2 −−−> |
| = 1 −−−> |
| | logx2 2 | |
−−−> log
x2 x
1 =
logx2 x2 −−−−> x
1 = x
2
14 lis 19:09
wredulus_pospolitus:
uuuu ... powinno być: logx1 x2 = logx1 x1
ale to na jedno wychodzi
14 lis 19:10
chichi:
w dowodzie o różnowartościowości funkcji korzystamy z jej różnowartościowości
14 lis 19:15
Wykladnik13: Co za idiotyczny blad zrobilem

.
Teraz juz wszystko rozumiem.
Chylę czoła
@wredulus pospolitus!
14 lis 19:27