matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Uprość wyrażenie tożsamości trygonometryczne
Koxy:
1+cos2α−sin2α
π
kπ
π
Wyrażenie
gdzie α ≠
+
i α ≠
+ kπ, k ∊
1−cos2α−sin2α
2
2
4
C, po uproszczeniu jest równe:
1
1
A. −tgα B. tgα C. −
D.
tgα
tgα
12 lis 23:22
mat:
C)
12 lis 23:44
mat:
zamias α piszę a
2cos
2
a−2sinxa*cosa
−cosa
1
=.........=
= −
2sin
2
a−2sina*cosa
sina
tga
12 lis 23:55
mat:
Korzystam ze wzorów 1+cos(2a)= 2cos
2
a i 1−cos(2a)=2sin
2
a
13 lis 00:14