Wektory
St : W równolegloscianie o podstawach ABCD i A' B'C' D' równolegle sq krawedzie
AA', BB', CC' oraz DD'
Jezeli AB = (1,3, −4), AD = [3,1, 0] oraz AA' = (−1,5, 1], toD’C=?
AD’=?
A’C=
CA=
Czy mógłby mi ktoś pomoc jak to obliczyć
12 lis 15:22
wredulus_pospolitus:
coś chyba nie tak zapisane jest

Popraw zapis
12 lis 16:38
St : Tam są wektory powinna być strzałka, ale nie umiem tak zapisać
12 lis 19:07
St : I wszędzie kwadratowy nawias
12 lis 19:07
Mila:

podpowiedź:
AB = [1,3, −4], AD = [3,1, 0] oraz AA' = [−1,5, 1]
DD'
→= AA'
→⇒D'C
→=[1,−5,−1]+[1,3,−4]=[2,−2,−6]
AD'
→=AD
→+DD'
→= licz
12 lis 22:59
St : AD’=[4,−4,−1]
13 lis 13:33
St : Nie wiem jak to liczyć
13 lis 13:39
St : AD’=[2,6,1]?
13 lis 13:49
St : A’C=[−4,−4,4]
CA[4,4,−4]
Czy mógłby powiedzieć ktoś xzy to tak?
13 lis 13:53
Mila:
Z punktu A do D' możesz przejść po przekątnej albo "po wektorze " AD =[3,1, 0]
i wektorze DD'=AA'=[−1,5, 1]
1)
AD'→=AD→+DD'→= [3,1, 0] +[−1,5, 1]=[2,6,1]
2) A'C→:
Z punktu A' do punktu C możesz przejść np. po wektorze A'C' i wektorze C'C ( przeciwnym do
AA')
Liczymy: ( pomijam strzałki)
A'C'=A'B'+B'C'=[1,3, −4]+[3,1, 0]=[4,4,−4]
A'C=[4,4,−4]+[1,−5,−1=[5,−1,−5]
3) CA :
CA=CB+BA=[−3,−1,0]+[−1,−3,4]=[−4,−4,4]
13 lis 15:43
Mila:
Ostatni punkt − wsp. CA − można skorzystać z obliczonych wsp. A'C' w pkt. (2)
13 lis 16:03
St : Dziękuje
13 lis 17:29