dziwne zadanie
szlachetny kamien: podaj pierwiastki sin ((π/6) − 0.5x) = (−√3)/2 w przedziale <−2π ; 2π>
prosze o pomoc i jak do tego dojsc
12 lis 13:03
12 lis 13:40
szlachetny kamien: no własnie ale ja podstawiłem to pod sinusem jako t i liczylem potem podstawiajac argumenty pod
t
i mi wyszlo 5π/3 + 4kπ oraz π + 4kπ
a mam rozwiazanie z pewnego zrodla i tam sa takie odpowiedzi
√3 − (2/3)π oraz √3 + (4/3)π
i nie wiem co jest zle
12 lis 13:44
chichi:
| | 5π | |
to słabe to pewne źródło, rozwiązania to: x = π ⋁ x = |
| |
| | 3 | |
12 lis 13:54
szlachetny kamien: czyli dobrze mi wyszlo?
12 lis 13:57
12 lis 14:00
chichi:
co za bzdury...
12 lis 14:02
szlachetny kamien: bo nie wiem czemu tam dalej jest sint = 0.5x − (√3/2) ... i tu jest moze bladf
12 lis 14:11
chichi:
bo ktoś z tego "pewnego" źródła chyba nie wie jak działa podstawienie
12 lis 14:14
szlachetny kamien: autor rozwiazania z tej strony to pani "Magda" nauczycielka z kiluletnim doswiadxzeniem. W
wolnym czasie lubi podrozowac oraz czytac ksiazki. A przynamniej tak wynika z jej opisu
12 lis 14:16
chichi:
współczuję jej uczniom.
12 lis 14:18
Mila:
| | −√3 | |
sin ((π/6) − 0.5x) = |
| w przedziale <−2π ; 2π> |
| | 2 | |
| | √3 | | π | | π | |
sinα= |
| ⇔α= |
| +2kπ lub α=π− |
| +2kπ⇔ |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
| | π | | 2π | |
α= |
| +2kπ lub α= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
====================
wracając do Twojego równania korzystając z nieparzystości podanej funkcji mamy :
| 1 | | π | | π | | 1 | | π | | 2π | |
| x− |
| = |
| +2kπ lub |
| x− |
| = |
| +2kπ /*2 |
| 2 | | 6 | | 3 | | 2 | | 6 | | 3 | |
| | π | | 2π | | π | | 4π | |
x= |
| + |
| +4kπ lub x= |
| + |
| +4kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 5π | |
x=π lub x= |
| dla k=0 − rozwiązania należą do przedziału <−2π,2π> |
| | 3 | |
sprawdzam dla k=−1 rozw. nie należą do podanego przedziału
12 lis 17:13