nie wiem co z tym zrobic za abrdzo
reck: jednym z pierwiastków wielomianu W(X)=px3−7x2−28x+q, gdzie p i q są liczbami pierwszymi, jest
−2,5
znajdz pozostale pierwiastki wielomianu w(x)
11 lis 23:48
Mariusz:
125p+14*25−14*8−8q=0
125p+350−70*8−8q = 0
125p − 210 = 8q
Teraz lewa strona jest podzielna przez 5
zatem aby takie q istniało prawa też musi
Jedyną liczbą pierwszą podzielną przez 5 jest 5
stąd q = 5
Prawa strona jest podzielna przez 2
zatem aby takie p istniało lewa strona też musi być podzielna przez 2
Jedyną liczbą pierwszą podzielną przez 2 jest 2
stąd p = 2
Wielomian W(x) ma postać
W(x) = 2x
3−7x
2−28x+q
Teraz możesz podzielić wielomian korzystając z dzielenia pisemnego wielomianów ,
ze schematu Hornera a jeśli znasz wzory Vieta to od razu możesz zapisać że
W(x)=(2x+5)(x
2+6x+1)
12 lis 02:08
Mariusz:
Literówka
powinno być
W(x)=(2x+5)(x2−6x+5)
12 lis 02:12
Mariusz:
Przydałaby się edycja w pierwszym wpisie błędny był tylko znak
W(x) = (2x + 5)(x2 − 6x + 1)
12 lis 02:14
kerajs:
| | 1 | |
Skoro p i q są pierwsze, to możliwymi pierwiastkami wymiernymi są 1, −1, q, −q, |
| , |
| | p | |
Tu zachodzi ostatnia opcja, więc p=2, a q=5.
12 lis 08:14