trudne zadania procentowe
KamiL: Zadanie 1.
Pierwszego dnia sprzedano 20% pewnego towaru znajdującego się w sklepie. Każdego następnego
dnia sprzedawano po 20% tego co zostało w sklepie. Ile procent początkowej ilości towaru
zostało w sklepie po pięciu dniach? Po ilu dniach zostało w sklepie mniej niż 30% początkowej
ilości towaru?
Zadanie 2.
Kurs akcji, wynoszący pierwszego dnia rano 1000 zł, codziennie zwiększał się o 10% (kursu z
tego dnia rano; od wieczora do rana dnia następnego kurs nie zmieniał się). Ile wynosił kurs
tej akcji po 10 dniach? Przyjmij, że kurs akcji jest obliczany z zaokrągleniem do 1 grosza. Po
ilu dniach kurs akcji wynosił więcej niż 2000zł
9 lis 23:55
wredulus_pospolitus:
1) suma skończonego ciągu geometrycznego
a1 = 80%
q = 80%
wrzucasz do wzoru i liczysz
9 lis 23:59
wredulus_pospolitus:
2)
1'000*( 1 + 10%)10 = ....
1'000*( 1 + 10%)n > 2'000 −−−> wyznacz 'n'
10 lis 00:01
wredulus_pospolitus:
oba te zadania można było też zrobić 'jedną rączką' wstukując do kalkulatora.
poprawka do (1) tu oczywiście nie chodzi o sumę skończonego ciągu geometrycznego, tylko o
80%*(1 − 20%)5 = ...
80%*(1 − 20%)n < 30% −−−> wyznacz 'n'
10 lis 00:03
wredulus_pospolitus:
i znowu poprawka −−− nie 80% tylko 100%
10 lis 00:04
Witek09: A jakie powinny być dobre wyniki?
10 lis 07:50
er: zad1. 32,77%
zad2. 2357,95; po 9 dniach
11 lis 23:32