Logarytmy i potęgi
Marta: Cześć, proszę o sprawdzenie kilku zadanek. Mam również jedno zadanie, na którym się zatrzymałam
i nie wiem jak je dokończyć.
a) (5√5)x = 0,04
Odp. x=−1 1/3
b) (3x+2)3 * 9x−1 = √27
Odp. x=1 1/10
9 lis 20:14
Marta: I jeszcze to:
| 3x3*3x2 | |
| = 810,75 |
| 27x+1*3−x2 | |
Doszłam do takiego etapu i nie wiem co dalej
x
3+2x
2−3x−6=0
Czy to jest dobrze?
9 lis 20:20
wredulus_pospolitus:
a) 53x/2 = 5−2 −−> 3x = −4 −−−> x = −1 1/3 ok
b) 33x+6 + 2x − 2 = 33/2 −−−> 5x + 4 = 3/2 −−−> 5x = −5/2 −−−> x = −1/2 hmmmm
9 lis 20:23
wredulus_pospolitus:
jeżeli wielomian prawidłowo jest to z pierwszych dwóch wyłącz przed nawias x2 ... z końcowych
dwóch elementów wyłącz −3
i grupujesz.
9 lis 20:24
Marta: o dzięki

wyszło x=−2 i x=
√3
9 lis 20:46
Marta: Przykład B poprawiłam, miałam źle znak
9 lis 20:48
er: x=−2, x=√3, x=−√3
11 lis 23:57