matematykaszkolna.pl
Dopełnienie zbioru wartości funkcji Kuba152:
 x+3 
Podaj dopełnienie zbioru wartości funkcji f(x) =

x2+3x+1 
9 lis 19:21
ABC: gdy znajdziesz zbiór wartości to już proste a znaleźć chyba umiesz? polecam sposób bez pochodnej bo rachunki mogą być uciążliwe
9 lis 19:27
Kuba152: Właśnie nie wiem jak bez pochodnych to obliczyć
9 lis 19:37
eee:
 1 
ZW= (−,−1> U < −

,)
 5 
 1 
dopełnienie : (−1,−

)
 5 
9 lis 20:53
ABC: jak to , wrzucałeś zadanka olimpijskie a takiego elementarza nie masz opanowanego
 x+3 
szukasz takich y, dla których równanie

=y , z parametrem y , ma przynajmniej
 x2+3x+1 
jedno rozwiązanie po przekształceniu masz: x+3=(x2+3x+1)y yx2+3xy−x+y−3=0 yx2+(3y−1)x+(y−3)=0 delta≥0 , bo przynajmniej jedno rozwiązanie (3y−1)2−4y(y−3)≥0 9y2−6y+1−4y2+12y≥0 5y2+6y+1≥0 nowa delta=36−20=16 y1=−1 , y2=−1/5 y∊(−;−1>∪<−1/5,+)
9 lis 20:59
chichi: @ABC od uczniów słyszałem, że Ci którzy są po podstawówce już są w szkole uczeni nawiasów domkniętych [...], zamiast tych niefajnych w mojej opinii <...>. Widziałem nawet, że w nowych maturach CKE stosuje również te kwadratowe nawiasy, czy też dostałeś takie informacje? emotka
9 lis 21:06
abc: tak
9 lis 21:08
ABC: podróba cicho być emotka ja podaję swoim na razie że mogą i takie i takie, nie dostałem info że obligatoryjnie wchodzi nowy typ
9 lis 21:12
chichi: rozumiem, oby więcej takich zmian emotka
9 lis 21:21
ite: Też popieram. Niech siła naszego systemu edukacji (i jego lepsze oblicze) przejawi się w konsekwentnym stosowaniu nawiasów kwadratowych. Dla nowych podziałowi uczniów nowe nawiasy!
9 lis 22:06
ite: Dla nowych uczniów nowe nawiasy! ↗ tak miało być
9 lis 22:07
Kuba152: Dziękuję bardzo ABC! Teraz zapamiętam jak to robić emotka
10 lis 11:30
getin: a cóż takiego dobrego w tych nowych nawiasach, nie ma się co podniecać wg mnie
10 lis 15:04
chichi: po pierwsze one nie są żadne nowe, po drugie to, że to zapis międzynarodowy, po trzecie większość literatury z matematyki wyższej stosuje się tych zapisów
10 lis 17:09
Mariusz: getin jak dla mnie to wygląda na amerykańską modę
10 lis 17:36
ABC: God bless America ! emotka to już idźmy dalej i otawrte przedziały " ] [ " tak oznaczajmy, będzie jeden rodzaj nawiasów więcej do wykorzystania gdzie indziej
10 lis 18:20
Mariusz: ABC to brzmi jak Heil Hitler tylko jakieś 83 lata temu
11 lis 12:31
wredulus_pospolitus: @Mariusz amerykańska czy nieamerykańska − bez różnicy. Istotne jest to, że nawiasy " [ ] " są standardem międzynarodowym, podczas gdy " < > " nie są. Związku z tym, jest to bardzo budujące, że nasze wczesne szkolnictwo wprowadza ogólnoświatowe standardy.
11 lis 13:23
Mariusz: "standardem międzynarodowym" ta w krajach okupowanych przez USA Ja tutaj zgadzam się z getinem
11 lis 13:55
chichi: "ABC to brzmi jak Heil Hitler tylko jakieś 83 lata temu" obrzydliwe teksty wypisujesz i powinno to zostać usunięte
11 lis 15:10
Mariusz: Tylko że to prawda Heil Hitler = God bless America
11 lis 15:12
Mariusz: O mały cenzor nam rośnie Wiem że nie jest to forum historyczne ale jak się poduczysz historii to wyjdzie na to że Amerykanie zabili dużo więcej ludzi niż Hitler co więcej okupują dość dużo pańsstw
11 lis 15:30
wredulus_pospolitus: @Mariusz −−− tak tak ... wszyscy wiemy, że masz problem z hamburgerowcami. Może jeszcze stwierdzisz, że standard znaków drogowych także wymysł hamburgeorwców? Daj spokój. Z pewnością fora na których spokojnie spotkasz ludzi o podobnym światopoglądzie, gdzie spokojnie będziesz sobie mógł tam pisać te polityczne poglądy.
11 lis 15:55
ABC: Mariusz na matematyka.pl w dziale off−topic mogę o tym podyskutować, czy sowiecka okupacja jest lepsza od amerykańskiej ale tu nie będę forum zaśmiecać emotka
11 lis 16:37
getin: szkoda wprowadzenia tych nowych nawiasów bo teraz oznaczenie nawiasu obustronnie domkniętego będzie miało szanse być takim samym oznaczeniem co współrzędne wektora. Mogą być nieporozumienia. Jeśli już zmieniać oznaczenia, to zmieniać oznaczenie przedziału otwartego a nie domkniętego!
23 lis 11:46
Maciess: @getin Mozna pójsc krok dalej i od początku stosować pionową notacje dla wektora emotka
23 lis 11:50
getin: No właśnie to by było rozwiązanie tego całego zamieszania, szkoda że nikt o tym nie pomyślał przed wprowadzaniem tych nowych nawiasów
23 lis 12:30