matematykaszkolna.pl
sposób na wzory redukcyjne beemers: czesc mam pytanie sensu strategicznego maturalnie to karty wzorów na przyszla mature https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2023/Informatory/wybrane_wzory_matematyczne_EM2023.pdf i chodzi mi o strone 14 wzory redukcyjne. Jest tu podana skrócona wersja bez ctg oraz chocby 90 stopni dla tg i wielu innych kombinacji czy jest jakas metoda na skompliowane redukcje majac tylko co w tych kartach jest? Bo nie chcialbym uczyc sie na pamiec a nie wiem czy te wzory wystarcza. Poza tym dziwne jest to ze w tych tablicach wszystkie zaleznosci trygonometryczne nie sa podane dla ctg dla tg tak. Choć da sie to czasem wykorzystac
9 lis 18:07
chichi: nie ma skomplikowanych redukcji, to w zuuuuuuupełności wystarczy P.S. funkcja cotangens nie jest w podstawie programowej, dlatego jej ta mnie ma emotka
9 lis 18:19
ABC: metoda z moich czasów to była dwustopniowa − parzyste nieparzyste wielokrotności 90 stopni + wierszyk "w pierwszej ćwiartce same plusy ..." z tym sensem strategicznym to dobre jest − zdasz maturę będziesz więcej zarabiał i odprowadzał składki na moją emeryturę wyższe emotka
9 lis 18:20
beemers: na rozszerzeniu nie ma funkcji cotangens? Ciągle sie spotykam z zadaniami
9 lis 19:45