procent składany
Mati: Jan płaci 1000zł miesięcznie za rachunki. Oblicz jaką kwotę łącznie będzie musiał przeznaczyć
na opłaty przez 10 lat jeśli roczne podwyżki wynoszą 10%
czy to rozwiązanie jest dobre?
Łączna kwota bez podwyżek 1000zł*10lat=10 000
Łączny % podwyżek = 159%
10 000 + 159% = 25 900
Największy problem mam z % składanym jak szybciej to policzyć a nie na piechotę tak jak to
zrobiłem już na kartce
9 lis 16:06
I'm back:
159% dotyczy tylko tego ile wyniosą podwyżki w ostatnim roku

I jest to błędnie wyliczone bo
dotyczy 11 roku płacenia rachunków.
Policz sumę skończonego ciągu geometrycznego, gdzie:
a
1 = 1'000
q = 1.1
n = 10
9 lis 17:04