Pytanie do miłośników matematyki :)
ABC:
Jakiś czas temu gdzieś przeczytałem artykuł o równaniach typu:
x+y=x*y, x+y+z=x*y*z, x+y+z+t=x*y*z*t itd. i ich rozwiązaniach w liczbach całkowitych
wydaje mi się że to był Lew Kurlandczyk albo Andrzej Nowicki ale teraz nie mogę tego znaleźć
kojarzy ktoś coś takiego? tytułu niestety też zapomniałem bo nie byłoby problemu
8 lis 23:29
8 lis 23:50
ABC:
dzięki , to właśnie było to, czyli napisali obaj razem a ja zapomniałem o tym
8 lis 23:58
9 lis 00:07
chichi:
abstrahując od prac, prof. Andrzej Nowicki zmarł 9 września tego roku
9 lis 00:10
ABC:
Smutne , 27 lat temu jako młody nauczyciel piłem z nim piwo na konferencji naukowej i
dyskutowałem o jego pracach
9 lis 07:11
chichi:
to byli czasy...
9 lis 08:20
daras: nie wiedziałem, że A.N odszedł

miałem z nim algebrę ale

nie piłem
9 lis 19:34
Mariusz:
A ty chichi skąd o tym wiesz bo raczej nie studiujesz na UMK
Jak byłem na zaocznej informatyce prowadził wykłady z Algebry liniowej
w Instytucie Matematyki i Informatyki UMK w Toruniu
9 lis 22:40
Mariusz:
Dostałem od niego czwórkę z algebry
To były same podstawy
Pewnie chichi zajrzał na stronę UMK i stąd wie
Okazuje się że nie był aż taki stary
9 lis 22:46
chichi:
nie, nie studiuje. z ciekawości sprawdziłem na wikipedii, chciałem zobaczyć czym się zajmuje
naukowo i zobaczyłem tę informacje, często czytam o polskich matematykach
9 lis 22:54
Mariusz:
Ja tam na UMK nie narzekam ale podobno teraz znajdują się tam takie Kobusy
które kręcą interesy na tym że nie przepuszczają studentów mimo iż ci studenci znają program
Później te Kobusy biorą za powtarzanie roku
Wszystko przez to że osły z Wiejskiej wprowadziły odpłatność za powtarzanie roku
Nie słyszałem aby osoby takie jak Kobus były zatrudnione na UW
9 lis 23:31
chichi:
ja również nie narzekam, nie miałem okazji tam studiować. ale wydaje mi się, że to dość dobry
uniwersytet, ja na swój nie narzekam
9 lis 23:37