matematykaszkolna.pl
Pytanie do miłośników matematyki :) ABC: Jakiś czas temu gdzieś przeczytałem artykuł o równaniach typu: x+y=x*y, x+y+z=x*y*z, x+y+z+t=x*y*z*t itd. i ich rozwiązaniach w liczbach całkowitych wydaje mi się że to był Lew Kurlandczyk albo Andrzej Nowicki ale teraz nie mogę tego znaleźć kojarzy ktoś coś takiego? tytułu niestety też zapomniałem bo nie byłoby problemu emotka
8 lis 23:29
chichi: znalazłem coś takiego, zerknij i powiedz czy o to Ci chodziło, wrzuciłem tego pdfa https://megawrzuta.pl/download/74a2ab818f4dbe83d4e1f6a389a342a6.html
8 lis 23:50
ABC: dzięki , to właśnie było to, czyli napisali obaj razem a ja zapomniałem o tym emotka
8 lis 23:58
chichi: nie ma sprawy, znalazłem to pod linkiem niżej, ta pozycja to nr 6, są tu jeszcze inne ciekawe prace, wiec zostawiam Ci namiar, może coś jeszcze Ci się spodoba https://www-users.mat.umk.pl//~anow/?id=articles&lang=pl
9 lis 00:07
chichi: abstrahując od prac, prof. Andrzej Nowicki zmarł 9 września tego roku emotka
9 lis 00:10
ABC: Smutne , 27 lat temu jako młody nauczyciel piłem z nim piwo na konferencji naukowej i dyskutowałem o jego pracachemotka
9 lis 07:11
chichi: to byli czasy...
9 lis 08:20
daras: nie wiedziałem, że A.N odszedł miałem z nim algebrę ale emotka nie piłem emotka
9 lis 19:34
Mariusz: A ty chichi skąd o tym wiesz bo raczej nie studiujesz na UMK Jak byłem na zaocznej informatyce prowadził wykłady z Algebry liniowej w Instytucie Matematyki i Informatyki UMK w Toruniu
9 lis 22:40
Mariusz: Dostałem od niego czwórkę z algebry To były same podstawy Pewnie chichi zajrzał na stronę UMK i stąd wie Okazuje się że nie był aż taki stary
9 lis 22:46
chichi: nie, nie studiuje. z ciekawości sprawdziłem na wikipedii, chciałem zobaczyć czym się zajmuje naukowo i zobaczyłem tę informacje, często czytam o polskich matematykach
9 lis 22:54
Mariusz: Ja tam na UMK nie narzekam ale podobno teraz znajdują się tam takie Kobusy które kręcą interesy na tym że nie przepuszczają studentów mimo iż ci studenci znają program Później te Kobusy biorą za powtarzanie roku Wszystko przez to że osły z Wiejskiej wprowadziły odpłatność za powtarzanie roku Nie słyszałem aby osoby takie jak Kobus były zatrudnione na UW
9 lis 23:31
chichi: ja również nie narzekam, nie miałem okazji tam studiować. ale wydaje mi się, że to dość dobry uniwersytet, ja na swój nie narzekam
9 lis 23:37