punkt symetryczny
draczek: Witam, proszę o pomoc
Niech X będzie płaszczyzną zawierającą punkt P(1,3,1) oraz prostą:
x=1−3t
y=2+t
z=−2t
znajdź punkt C symetryczny do punktu Q(1,2,3) względem płaszczyzny X
myślałem o tym żeby zapisać najpierw płaszczyznę X, wyszło −3x+y−2z+2=0?
Kompletnie nie wiem co dalej
8 lis 23:19
ABC: jesli rachunki są dobre , to prowadzisz przez Q prostą prostopadłą do X , znajdujesz przebicie
punkt B
i B jest środkiem odcinka QC ,lecisz ze wzorów na środek odcinka
8 lis 23:23
draczek: chyba jednak tego nie rozumiem, mógłbyś mi bardziej wyjśnić @ABC?
w odpowiedzi mam, że szukany punkt to (3,4,1)
za nic nie mogę do tego dojść
8 lis 23:29
ABC:
wektor kierunkowy tej prostej prostopadłej to wektor normalny płaszczyzny
a punkt przebicia płaszczyzny przez prostą to standard , nawet głupi doktorant powinien ci
wytłumaczyć na ćwiczeniach
9 lis 00:03
draczek: Czy mógłbyś/ mogłabyś mi to proszę rozpisać?
Dalej mi to kompletnie nie chce wyjść tak jak w odpowiedź
9 lis 07:22