asymptota
qwertyuiop: Witam potrzebuje pomocy a mianowicie pokazania krok po kroku jak obliczyć tę granicę:
limx→+/−∞(x*e1/x−x)
z góry dzięki !
8 lis 22:55
wredulus_pospolitus:
"szpitala" mieliśmy już
8 lis 23:09
chichi:
| | e1/x − 1 | |
xe1/x − x = |
| − teraz "szpital" i po sprawie  |
| | | |
8 lis 23:15
qwertyuiop: dzięki
9 lis 20:13
chichi:
bez "szpitala" korzystając z formy już przekształconej przeze mnie o
23:15 można tak:
| | 1 | |
niech u = |
| , jeśli x → ±∞ to wówczas u → 0, zatem badana granica jest postaci: |
| | x | |
| | eu − 1 | |
lim |
| = 1 − znana granica  |
| | u | |
u→0
9 lis 21:29