matematykaszkolna.pl
TEMAT REFERATU 123: Potrzebuję pomysłu na temat referatu, który wpisze się w założenie" MATEMATYKA W PRZYSTĘPNY SPOSÓB"
8 lis 21:51
: Dziwny ten temat. Ani to nazwa, ani równoważnik zdania. Nie wiadomo o co konkretnie w nim chodzi, lecz pewnie o coś przeciwnego do powszechnego i nieprzystępnego. Podaj, proszę, więcej informacji.
9 lis 12:21
kerajs: Dziwny ten temat. Ani to nazwa, ani równoważnik zdania. Nie wiadomo o co konkretnie w nim chodzi, lecz pewnie o coś przeciwnego do powszechnego i nieprzystępnego. Podaj, proszę, więcej informacji.
9 lis 12:22
123: Referat na polegać na przedstawieniu wybranego tematu z dziedziny matematyki i pokazaniu go w "przystępny" do zrozumienia sposób. Kilka przykładów, które znalazły się na liście wybranych to np. Liczba PI, matematyka w codzienności, jednostki miary i pół w jak najprostszy sposób
9 lis 22:55
a7: Bardzo fajny temat
10 lis 19:41
a7: to znaczy bardzo fajne założenie, jestem na TAK
10 lis 19:41
a7: jeśli chodzi o jakąś inspirację to mam pytanie w której klasie ten referat?
10 lis 19:42
a7: bo wiem że matematyka w przystępny sposób jest w sumie ponadklasowa, ale jednak będzie mi łatwiej szuakć w głowie
10 lis 19:42
a7: jam bym napisała o fraktalach − trudne hasło, a przepikękne rysunki przyrody, które ilustruja to hasło i można właśnie wp przystępny sposób omówić to niexwykle złożone zjawisko
10 lis 19:43
a7: "Matematyka Łopatologicznie" emotka
10 lis 19:44
a7: i każdy zapamięta rysunki tych fraktali jakoc oś bardzo ciekawego i fajnego a na komputerze to w ogole można pokażywać takie powiekszenia i pomniejszenia i super widac będzie to tzw. samopodobieństwo − słowo lucz dla fraktali
10 lis 19:45
a7: Inny temat fajny to teoria gier, która jest słynna m.in. dzięki filmowi "Piękny umysł", własnie w tym filmie jest krótko a przystępnie , choć bardzo krótko wyjasniona równowaga Nascha jeśli dobrze pamiętam, a jeśli to ma być referat dla dzieci to można dać kilka rund jakiejś gry i powiedzieć o strategiacj itp i znaleźć kilka innych ciekawostek
10 lis 19:48
a7: kolejny temat to zgadki logiczne, dałabym ich kilka na tzw rozgezrwkę tych prostszych a potem jakąs trudniejszą aby było widac, że zagadka może być niby prosta a trudna
10 lis 19:49
a7: kolejny super moim zdaniem temat to parakdoksy logiczne, które z łatwością znajdziesz w wikipedii, a których przełamywanie− rozwiązywanie i myślenie nad nimi jest chyba fajne, dla mnie zawsze takie było.. trzeba tu znów wybrać kilka tych intuicyjnych a zaskakujących i dopiero na deser jakiś trudny − tak mi się wydaje
10 lis 19:51
a7: kolejny temat to zgadnienia za milion dolarów, które sa iwtarte dla wszytskich współczesnie i których rozwiązanie może uczynić kazdego milionera− tylko nie pamiętam jak one się nazywają dokładnie to kwestia sprawdzenia . można w skrócie opisać na czym polega każdy z tych temat ów w prosty sposób właśnie − czyli w duzym uproszczeniu
10 lis 19:52
a7: jeszcze inny temat to matematyka i sztuka − jak sztuka korzysta z matematyki − o znowu tutaj wszyscy zapamiętają obrazy i że się nie zanudzili, ale tutaj trzeba mieć trochę backgroundu
10 lis 19:54
a7: jeszcze innym sposobem jest zrobienie miksu tych tematów sprowadzając je do garści ciekawostek, ale to zalezy ile czasu ma tena referat zająć...
10 lis 19:56
a7: Pozdrawiam serdecznie, czekam na wiadomość(i)
10 lis 19:57
er: fajny temat to stosowana algebra liniowa w wyszukiwarce Google, tyle że poziom studiów.
11 lis 22:29
kerajs: Wystarczy sięgnąć po podręcznik (lepiej jakiś starszy) i przepisać/przeczytać początek dowolnego działu.
12 lis 08:16
daras: tak, bo nowsze nadaja się tylko na opał w kopciuchach
13 lis 16:14