Oznaczenia dziedziny
Ola: Chciałam zapytać czy oba zapisy: D∊R−{2} oraz D=R−{2} są poprawne i jeśli nie, to dlaczego
jeden z nich nie jest poprawny? Z góry bardzo dziękuję za informację.
7 lis 19:39
I'm back:
Pierwszy zapis nie jest poprawny. Nie przekazuje tego co byś chciała.
7 lis 19:44
Ww: Zapis D=R\{2} oznacza że dziedzina funkcji jest równa R\{2}
Zapis D∊R\{2} oznacza że element D należy do zbioru R\{2}
7 lis 19:54
Ola: Bardzo dziękuję. Czyli chodzi o to, że dziedzina nie jest elementem? Jeśli tak, to dlaczego
dziedziny nie można nazwać elementem?
7 lis 21:19
wredulus_pospolitus:
Dziedzina jest zbiorem elementów.
7 lis 21:28
wredulus_pospolitus:
A konkretniej − zbiorem elementów dla których dana funkcja jest określona.
7 lis 21:28
Ola: Bardzo dziękuję. Czyli czy dobrze rozumiem, że chodzi o to, że dziedzina funkcji nie należy do
zbioru, ale jest tym zbiorem?
7 lis 21:39
7 lis 21:42
Ola: Zastanawiam się czy z moją psychiką jest wszystko w porządku, czy to może jednak są kąśliwe
komentarze, bo czytając taką odpowiedź, że to naprawdę nie boli, serce zaczyna mi szybciej bić
i się stresuję, tym bardziej że czytałam definicję dziedziny z dokładnie tej samej strony i po
prostu chciałam dopytać czy we właściwy sposób to sobie przetworzyłam.
7 lis 21:49
a7: @Ola sprawdzenie w wikipedii nie boli jak twierdzi jeden z uczstników konwersacji, ale kultura
zachowanie niekórych boli
Z Tobą wszystko, moim zdaniem, w porządku, jednak bycie bufonem, choćby coś tam umiał (nie
tylko z matematyki może) chyba też nie boli
Pozdrawiam serdecznie
7 lis 22:09
ABC:
akurat ta definicja z wikipedii to dla przeciętnego ucznia szkoły średniej nie jest najlepsza
funkcja jako relacja prawostronnie jednoznaczna − raz zrobiłem taki eksperyment i uczniowie
spojrzeli na mnie jakbym przyleciał z Melmak
czy młodsi uczestnicy forum wiedzą co to za planeta?
7 lis 22:15
Ola: Dziękuję bardzo. Ponowię pytanie czy dobrze rozumiem, że chodzi o to, że dziedzina funkcji nie
należy do zbioru, ale jest tym zbiorem? Czy może jest to zbyt powierzchowne albo błędne
podsumowanie? Z góry dziękuję.
7 lis 22:46
7 lis 22:47
chichi:
Dziedzina jest zbiorem, co nie zmienia faktu, że do zbioru również może należeć...
7 lis 22:48
Ola: Chichi właśnie, dlatego zastanawiam się, jak najkrócej można wyjaśnić, dlaczego nie można użyć
zapisu D∊, tylko D=?
7 lis 23:01
chichi:
powiedzmy, że dziedziną funkcji f jest zbiór trzyelementowy {1,2,3} − to są te wartości x dla
których funkcja jest zdefiniowana, czyli piszemy D = {1,2,3}, natomiast zapis D ∊ {1,2,3}
sugeruje, że to D, to nie jest zbiór tylko element z tego zbioru: D=1 lub D=2 lub D=3, a to
już są liczby, a nie zbiory
7 lis 23:09
Ww: Dziedzina może należeć do rodziny zbiorów.
7 lis 23:33
Ola: Czyli dlatego piszemy D=R, bo dziedzina jest zbiorem a nie elementem? Można tak w skrócie
podsumować?
8 lis 00:06
Min. Edukacji: 
teraz juz możesz lecieć na Melma
c
8 lis 02:23
a7: jesli się nie mylę to
możemy pisać D=R−{0}
możemy też pisać D: x∊R−{0}
gdyż dzieidzina to jej elementy czyli liczby (np. R−{0}) czyli ikxy (np.x∊R−{0})
8 lis 16:14
konrad: sam zapis D∊(jakiś tam zbiór) jako taki jest poprawny, ale nie w tym kontekście
8 lis 16:20
chichi:
"możemy też pisać D: x∊R−{0}"
mamy 3 sposoby opisywania zbiorów i ten nie klasyfikuje się do żadnego z nich
8 lis 16:37
chichi:
ale z tego co mi się wydaje, to w szkołach średnich używają też takiego zapisu, więc na
szkolnym poziomie jest on ok, na studiach matematycznych już nie.
8 lis 16:38