matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
monotoniczność ciągu
123:
2
n
Wykazać że ciąg a
n
=
jest malejący dla n większego od 1
n!
7 mar 13:24
M:
26 kwi 20:53
Podstawy Geometrii:
2
n
a
n
=
n!
2
n+1
a
n+1
=
(n+1)!
a
n+1
2
n+1
n!
=
*
=
a
n
(n+1)!
2
n
2*2
n
n!
2
=
*
=
n!(n+1)
2
n
n+1
Dla n>1 licznik jest stały, równy 2
2
Wraz ze wzrostem n mianownik bedzie wiekszy od licznika a to oznacza
<1 więc ciag
n+1
a
n
jest malejący
26 kwi 21:49
kalkulator:
rozwiązanie nadeszło po 5529 dniach
26 kwi 22:50