pomocie mi w tym zadaniu:(
ania(prosi o pomoc): W rombie ABCD dane sa A=(−3,−1) i punkt przeciecia przekatnych M=(9,3).Wiadomo,ze punkt B lezy
na prostej 2x−y−25=0.Oblicz wspolrzedne pozostalych wierzchołkow rombu.
7 mar 13:12
bibi: dużo liczenia
7 mar 13:20
ania(prosi o pomoc): to chociaz jak to liczyc ja wylicze:(
7 mar 13:22
Nikka: Współrzędne punktu C łatwo znaleźć, bo przekątne w rombie dzielą się na połowy (i przecinają
pod kątem prostym). Korzystając ze wzoru na współrzędne środka odcinka (w tym przypadku
przekątnej AC):
| xA+xC | | yA+yC | |
| = xM i |
| = yM |
| 2 | | 2 | |
7 mar 13:25
bibi: jak podstawisz współrzędne A do równania prostej, to widać, że do tej prostej A nie należy
7 mar 13:31
Nikka: B należy do podanej prostej, a nie A...
7 mar 13:34
bibi: bo nie spełnia jej równania
7 mar 13:34
bibi: oj, ja pewnie nadinterpretowałem − to równanie to nie opisuje prostej, w któej zawiera sie
któryś z boków
7 mar 13:35
bibi: mając współrzędne punktu C wyliczysz równanie przekątnej/prostej przechodzącej przez punkty A i
C
7 mar 13:37
bibi: ta przekątna/prosta jest prostopadła do drugiej przekątnej (przechodzącej przez punkty B i D)
7 mar 13:38
ania(prosi o pomoc): a jak oblicze x1 i x2 z podanej funkcji to co to bedzie?
7 mar 13:41
bibi: jeśli prosta przechodząca przez B i D jest postaci:
y=ax+b, to
a*2=−1 ⇒ a=−12
podobnie jak we wpisie Nikka z 7 mar 13:25
xB+xD2=xM i yB+yD2=yM
7 mar 13:42
Godzio: pomóc ? bo i tak mi się nudzi
7 mar 13:44
bibi: dawaj
7 mar 13:45
ania(prosi o pomoc): rozumiem jak obliczyc wspolrzedne C ale reszta nie bardzo:(
7 mar 13:46
Nikka: ...dalej zrobiłabym tak...
Romb ma wszystkie boki tej samej długości, czyli |AB| = |BC|.
Ze wzoru na długość odcinka otrzymujemy:
√(xB−xA)2+(yB−yA)2 = √(xC−xB)2+(yC−yB)2
Ponadto B należy do prostej podanej w zadaniu czyli 2xB − yB − 25 = 0.
Rozwiązujemy układ równań, z którego dostaniemy współrzędne punktu B.
Mając B i M, ze wzoru na współrzędne środka odcinka obliczysz współrzędne punktu D (bo M jest
środkiem przekątnej BD).
7 mar 13:50
ania(prosi o pomoc): √(xB−xA)2+(yB−yA)2 = √(xC−xB)2+(yC−yB)2
2xB − yB − 25 = 0.
to mam wziasc w uklad
7 mar 13:56
Nikka: tak, pierwsze równanie podnieś do kwadratu ( wstaw oczywiście wcześniej wszystkie znane
współrzędne, powinny zostać dwie niewiadome x
B i y
B)
7 mar 13:59
Godzio:

2x − y − 25 = 0
y = 2x − 25
prosta przechodząca przez A i M to przekątna przechodząca przy okazji przez C
−1 = −3a + b
3 = 9a + b −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4 = −12a
b = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
druga przekątna jest prostopadła do pierwszej i przechodzi przez punkt M
a = −3
3 = −3 * 9 + b
3 = −27 + b
30 = b
y = −3x + 30
punkt przecięcia prostej y = −3x + 30 i y = 2x − 25
−3x + 30 = 2x − 25
55 = 5x
x = 11
y = −3
B(11,−3)
M jest środkiem DB więc
| | xD+11 | | yD−3 | |
[9,3] = [ |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
18 = x
D + 11
x
D = 8
y
D−3 = 6
y
D = 9
D(8,9)
analogicznie AC
| | xC−3 | | yC−1 | |
[9,3] = [ |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
x
C − 3 = 18
x
C = 21
y
C −1 = 6
y
C = 7
C(21,7)
7 mar 14:01
Godzio:
W D :
18 = xD +11
xD = 7
D(7,9) jeszcze sprawdzam czy nie ma bledow
7 mar 14:06
ania(prosi o pomoc): WIELKIE DZIEKI WSZYSTKIM ZA POMOC
7 mar 14:09
Godzio: wyszedł mi równoległobok
7 mar 14:10
bibi: czyli lipa?
a zdradź rąbka tajemnicy, jak Ty robisz rysunki tak szybko?
7 mar 14:14
Godzio: właściwie to nie wiem o co chodzi, równoległobok którego przekątne padają pod kątem prostym ?
a rysunek to już mam wprawę

ale ten wyżej to sie 10 sec robi
7 mar 14:17
bibi: matematyk jesteś?− widzę, że w geometrii analitycznej kumasz bazę
ale przecież romb to też równoległobok
7 mar 14:22
Godzio:

wygląda jakby wszystko było ok
7 mar 14:30
bibi: jest oki − gem. anal. to dla mnei z dużo liczenia
7 mar 14:32
Godzio: ja matematykiem nie jestem

no tak romb to równoległobok ale równoległobok to nie romb

a pomijając to to wszystko jest ok porostu źle odczytałem bo
BC = AD =
√142 + 22
AB = CD =
√102+102 
a ja tutaj już dalej nie sprawdzałem i stwierdziłem ze coś źle jest
7 mar 14:33
bibi: ale pewnie nei jesteś ze szkoły średniej?− ja już po, na to forum trafilem przez przypadek i mi
się bardzo podoba
7 mar 14:35
Godzio: II LO
7 mar 14:35
bibi: i bdb na semestr?
7 mar 15:01