Oblicz kąty trójkąta
123: Okrąg podzielono na trzy łuki w stosunku 5:6:7 Wiadomo że w miejscach podziału poprowadzono
styczne które przecięły się w 3 punktach tworząc trójkąt Oblicz kąty tego trójkąta
7 mar 13:09
bibi: skorzystaj z wzoru na miarę kąta środkowego opartego na wycinku koła
poza tym łącząc wierzchołki trójkąta ze środkiem okręgu, powstają Δ równoramienne
narysuj rysunek i oznacz, to mogę pomóc
7 mar 13:29
123:

tak ?
7 mar 13:35
Godzio:

Można tak:
łuki dzielą się w tym samym stosunku co kąty więc
5α + 6α + 7α = 360
α = ...
x = 360 − 90 − 90 − 7α = ... i analogicznie reszte katow
7 mar 13:39
bibi: Godzio − jak Ty tak szybko robisz te rysunki?
7 mar 13:45
123: dzięki

wyszło i że x to 40 następny to 60 i następny to 80 więc suma jest równa 180
7 mar 13:48