mistrz: Na zadanie domowe dostałem zadanie ale nie mam pojęcia jak je zrobić, wiem tylko że z
tego trzeba narysować parabole i liczyć delte, tu jest link do obrazka bo nie wiedziałem
jak napisać ułamek, za pomoc z góry dzięki
http://img338.imageshack.us/my.php?image=zadaniezmatyjp0.jpg
22 lis 10:45
adm: polecenie to rozwiąż układ równań, tak?
22 lis 11:41
adm: Jeśli tak, to rozwiązujesz poprostu układ równań:
(-1)/(x)-1=(3)/(x-7)+2
1. "Pozbywasz" się mianowników czyli wykonujesz obustronne mnożenie i otrzymujesz funkcję
kwadratową.
2. Uporządkowujesz równanie, wykonujesz w razie potrzeby redukcję wyrazów podobnych,
wszystkie wartości przenosisz na lewą stronę (tak, aby otrzymać postać ogólną funkcji
kwadratowej ax
2+bx+c) i przyrównujesz do zera ax
2+bx+c=0
3. Odpalasz deltę Δ=b
2-4ac i liczysz (jeśli są) miejsca zerowe.
Koniec zadania

Proste i przyjemne
22 lis 11:55
mistrz: no dobra stary dzięki za pomoc ale potem jeszcze trzeba narysować jakąś parabole czy coś
tam innego już sam nie wiem bo z maty jestem zielony, jak byś mógł mi to rozwiązać lub
kto kolwiek inny to byłbym wdzięczny bo nie mam pojęcia jak to się liczy nawet po
przeczytaniu tego co napisałeś
23 lis 09:32
francio: to jak będzie?
23 lis 16:28