Bardzo proszę o pomoc. Prawdopodobieństwo.
kasia: W pudełku jest n żetonów o wartości 1 zł, n+2 żetonów o wartości 2zł oraz 2n żetonów o wartości
3zł. Prawdopodobieństwo zdarzenia A wylosowania z pudełka dwóch żetonów o łącznej wartości 4zł
jest równe 1/3 . Oblicz ile żetonów każdego rodzaju jest w pudełku.
7 mar 12:56
bibi: łącznie żetonów jest:
n+(n+2)+2n=4n+2
możliwe są następujące sytuacje:
1) wylosowano 1 żeton o wartości 1 zł (spośród n) oraz 1 o wartości 3 zł
2) wylosowano 2 żetony o wartości 2 zł (spośród n+2)
wszystkich możliwości jest:
| | (4n+2)! | | (4n)!*(4n+1)*(4n+2) | | (4n+1)(4n+2) | |
= |
| = |
| = |
|
|
| | 2!*(4n)! | | 2!*(4n)! | | 2 | |
sprzyjających:
| | liczba sprzyjających | |
resztę już standawrdowo, czyli P = |
| |
| | liczba wszystkich | |
7 mar 14:03
kasia - proszę o pomoc: tak tylko z równania nie umiem potem wyliczyc n bo sa potegi stopnia 4 itd.
7 mar 14:12
bibi: nie, no coś Ty
w liczniku jest stopień 2 (kwadrat), w mianowniku również − wymnażasz obustronie przez
mianownik i masz równanie kwadratowe (o ile n2 się nie zredukują do 0)
7 mar 14:17
bibi: dasz radę?
7 mar 14:19
kasia - proszę o pomoc: no postaram się
7 mar 14:28
kasia - proszę o pomoc: wychodzi mi delta ujemna
7 mar 14:30
bibi: jak sprawdzę to, to napisze Tobie
7 mar 14:37
kasia - proszę o pomoc: ok dzięki
7 mar 14:38
kasia - proszę o pomoc: a bibi sprzyjające nie mogą być 2n po 2 dlatego że 2n to są żetony po 3zł
7 mar 14:44
kasia - proszę o pomoc: wyszło mi że n=1
7 mar 14:49
bibi: masz rację − powinno być (n+2) po 2 jako 2 żetony po 2 zł
7 mar 14:57
kasia - proszę o pomoc: i jaki wynik Ci wyszedł?
7 mar 15:00
bibi: tak, n=1 − drugi n=−4 odpada (∉ N)
7 mar 15:11
kasia - proszę o pomoc: tak to mi tak samo

dziękuję za pomoc
7 mar 15:26
bibi: spoko
7 mar 15:27