Rzucamy kostką do uzyskania 3 szóstek. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
Wschód: Rzucamy kostką do uzyskania 3 szóstek. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a)liczba rzutów wyniosła 6, jeżeli w pierwszym rzucie wypadła szóstka,
b)w pierwszym rzucie wypadła szóstka, jeżeli liczba rzutów wyniosła 4.
wykorzystałem do podpunktu 'a' schemat Pascala ale nie jestem pewien wyniku i nie do końca wiem
jak sobie poradzić z podpunktem 'b'
18 paź 22:19
wredulus_pospolitus:
| | | |
(a) P(A) = | *(1/6)2*(5/6)3 |
| | |
18 paź 22:24
wredulus_pospolitus:
b)
P(B) = 2*(1/6)2*(5/6)1
18 paź 22:26
wredulus_pospolitus:
powiem szczerze −−− nie pamiętam jak wygląda rozkład Pascala i nie chce mi się teraz tego
sprawdzać, tak więc ... nie wiem czy dobrze podchodzisz czy nie do zadania.
Jednak jeżeli wynik będzie się różnił od tego co podałem, to powinno być dobrze.
| | 2 | |
Poprawka do (b) −−−> P(B) = |
| |
| | 3 | |
18 paź 22:29
Wschód: w podpunkcie 'a' mam dokładnie tak samo ale nie rozumiem czemu P(B)=23
18 paź 22:43
wredulus_pospolitus:
(b) wiemy, że mieliśmy dokładnie cztery rzuty, związku z tym:
1. wiemy, że ostatnim rzutem była szóstka (bo zakańcza nam rzuty)
2. w pozostałych trzech rzutach mieliśmy dwa razy szóstkę i jedną inną
3. zadanie więc sprowadza się do tego, że mamy trzy żetony −−− dwa zielone i jeden czerwony.
Żetony mamy ułożyć w w rzędzie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pierwszy (od lewej) w
| | 2 | |
rzędzie będzie żeton zielony? oczywiście |
| |
| | 3 | |
18 paź 22:45
wredulus_pospolitus:
oczywiście −−− jakbyś bardzo chciał zapisać to 'supcio dupcio' to byś zapisał:
18 paź 22:47
wredulus_pospolitus:
| | #(BnC) | |
możliwe prowadzący zajęcia się uprze, żeby pisać P(B|C) = |
| |
| | #C | |
co de facto będzie tym samym co napisałem o 22:47 i dla mnie jest to sztuka dla sztuki.
Kwestia POPRAWNEGO opisania przestrzeni zdarzeń czy to w przypadku 22:47 czy też 22:45
18 paź 22:49
Wschód: Ok rozumiem dzięki wielkie
18 paź 22:53