Logarytmy
Marta: Proszę o pomoc w tym zadaniu:
Wyznacz dziedzinę funkcji:
f(x)=log0,8(|x+1| − 2/x) = log4/5(x+1−2/x) czy mogę opuścić tutaj wartość bezwzględną,
czy mam zapisać też wersje z " −x−1"?
Wychodzi mi x>0
x>2/3 i x<−2/3
18 paź 18:11
I'm back:
Nawet musisz
18 paź 18:13
Marta: ok, a jak zsumować te dziedziny? (−∞;−2/3) U (2/3;+∞) ?
18 paź 18:39
a7: ten znak U oznacza sumę
18 paź 18:58
a7:
18 paź 18:59
wredulus_pospolitus:
Pokaż swoje obliczenia ... bo mi wychodzi co innego
18 paź 19:27
chichi:
|x + 1| >
2/x ⇔ x ∊ (−
∞,0) ∪ (1,+
∞) ⇒ D
f = (−
∞,0) ∪ (1,+
∞)
18 paź 19:54